.
2015    09    23

Lietuviški fotografijos leidiniai tarptautinėje fotografijos mugėje-festivalyje UNSEEN Amsterdame

artnews.lt

IMG_9692

Rugsėjo 18-20 d. Amsterdame vykusios fotografijos mugės-festivalio UNSEEN metu su lietuviškais fotografijos leidiniais prisistatė ir Kauno fotografijos galerija, supažindinusi lankytojus su naujausiomis Lietuvos fotografijos knygomis. Iš 57 knygų mugės dalyvių, lietuvių galerija buvo vienintelė iš Baltijos šalių.

Knygų mugė yra vienas pagrindinių festivalio renginių, kuriame dalyvauja leidėjai ir platintojai, čia pristatantys pastarųjų metų įdomiausius, išskirtinio dizaino fotoleidinius. Į mugę gausiai susirenka ne tik fotografijos mylėtojai, bet ir knygų kolekcionieriai, kritikai, parodų kuratoriai iš viso pasaulio.

Fotografijos festivalis Unseen – tai dešimt dienų trunkantis fotografijos renginys Amsterdamo mieste (fotografijos mugė bei fotoleidinių mugė vyksta pirmosiomis festivalio dienomis, t.y. rugsėjo 18-20 d.).

Rugsėjo 18-27 dienomis Unseen sujungė įvairias miesto institucijas, mokslo įstaigas, menininkus ir kitas iniciatyvas, naudojančias fotografiją novatoriškais ir netradiciniais būdais, taip sukurdamas įkvepiančią ir iššūkius kelenčią programą. Ketvirtus metus rengiama mugė orientuota į mažiau žinomus fotografijos talentus bei pripažintų menininkų mažiau išeksplotuotus darbus.

Unseen fotografijos mugės ir festivalio pagrindinę programą, vykusią Westergasfabriek kultūrinių ir kūrybinių industrijų komplekse, sudarė įvairių pasaulio fotografijos galerijų mugė, Unseen Living Room – paskaitos ir diskusijos, Unseen Book Market – fotografijos knygų mugė, Unseen Collection – festivalio kuratorių atrinkta fotografijos kolekcija bei Foam Talents 2015 – naujų fotografijos talentų paroda.

Pagrindinę festivalio programą lydėjo daugiau nei trys dešimtys parodų, išsidėsčiusių po visą Amsterdamo miestą keturiomis skirtingomis temomis: Paslėpti lobiai, Atviros durys, Kultūrinės institucijos bei Kaimynystės projektas. Įvairios įmonės, privačios kolekcijos, menininkų studijos, viešbučiai, bankai bei kitos organizacijos viso festivalio metu atverė duris plačiajai visuomenės daliai, taip įtraukdami visą miestą į nenutrūkstamą fotografinių renginių virtinę.