.
2018    07    13

Lietuviai menininkai parodoje “V💛V” Vigo mieste, Ispanijoje

artnews.lt

Iki rugsėjo 30 dienos Vigo mieste Ispanijoje veiks paroda “V💛V”, kurioje pristatomi 2004–2013 metais kolektyvo “ateate” kurti koliažai ir 2017 m. Gintauto Trimako fotogramos.

Pirmą kartą Gintauto Trimako ir “ateate” kūriniai kartu pasirodė prieš keletą mėnesių žurnalo “The Happy Hypocrite” puslapiuose, dešimtajame jo numeryje pavadinimu “Tolstoyevsky” (“Tolstojevskis”). Londono “Book Works” leidyklos publikuotas žurnalas, kuriam pradžią davė Vilniaus Halės turguje nugirstas ir nebūtinai suprastas pokalbis, tapo “aidų kambariu”, kuriame netikėtai suskambėjo šis ir keletas kitų susitikimų.

Tiek Trimakas, tiek “ateate” yra vilniečiai, bet jie nėra aktyvūs Vilniaus šiuolaikinio meno scenos dalyviai. Jų keliai dažniau susikerta ne parodų atidarymuose ar kultūrinės spaudos puslapiuose, o prie skaitmeninių skanerių ir fotolaboratorijose, interneto naršyklių atmintyje, koridoriuose, kertant vis tas pačias sankryžas mieste, per netikėtas pažintis ar iš už sienos pasigirdusią muziką. Pažintis su kolektyvu “ateate” gali daug kartų prasidėti lyg iš naujo ir kaip taisyklė užsimezga keistų elektroninio pašto adresų, slapyvardžių ir šiltų, atvirų pokalbių dėka. Trimakas, kuris pirmiausia paprastai sudaro nuolankaus savo amato žinovo įspūdį, yra gerai žinomas ir kaip savitas fotografas-mąstytojas, kuris šviesa, apsiribojimais ir formulėmis rašo ilgiausius paragrafus. Parodoje pristatomi keli jo kūriniai iš ciklo, skirto spalvos istorijos ir proporcijų tyrinėjimams, atveriantiems kelią improvizacijai.

Galvoti apie tai, kodėl jie susitinka vienoje parodoje — o jų kūryba šios parodos kontekste mums ir yra pirmiausia pokalbis ir susitikimas — gali būti įdomu atkreipus dėmesį į kampus; ne į stačiakampių kūrinių kampus (kai kurie darbai tokių jau ir neturi), o tuos, kurie atsiranda lenkiant popierių ir kuriant koliažą. Į ribas, kurias tokiu būdu sukuria jų vaizduotė, ir jų pasirinktus gestus, pasakymus, provokacijas ir momentus nuščiūti ir patylėti.

Parodos kuratorė Virginija Januškevičiūtė nuoširdžiai dėkoja galerijai “PM8” už suteiktą galimybę surengti parodą: vien draugystės dėka ši Vigo galerija atranda, kad Vilnius vos už kampo.

Iliustracija: antroji “ateate” koliažo “Dar viena kebli situacija” (2007) pusė.