.
2010    04    13

Lentynos ir savanoriai

artnews.lt

artnews_logo naujas

Praėjęs savaitgalis mums buvo kaip niekad darbingas: kūrėme naujas skiltis ir važiavome į Kauną pasidalinti patirtimi  su kolegų, internetinio kultūrinio portalo www.menoduobe.com, surengtuose mokymuose dalyvavusiais savanoriais.

Artnews.lt naujai startavusi skiltis – lentynos. Joje, kaip jau tikriausiai supratote, bus galima sužinoti, kokie gi naujausi meno leidiniai pasiekė kelis tokiais leidiniais prekiaujančius Vilniaus knygynus – „Daiktų viešbutį“, įsikūrusį Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2, Vilnius), bei mažąjį „Rūdninkų“ knygyną (Rūdninkų g. 20, Vilnius). Vakar paskelbėme šio mėnesio lentynų naujienas – skubėkite pirmieji „nukauti“ sau reikalingą ir sunkiai Lietuvoje gaunamą leidinį.

Na, o nuvykę į Kauną susitikti su auditorija, likome (ne)maloniai nustebinti – šiame mieste kultūros savanorių (t.y. jokio piniginio atlyginimo negaunančių asmenų) yra tikriausiai beveik tiek pat, kiek nemokamai festivalyje „Be2gether” norinčių pasilinksminti jaunuolių. Vilniuje jokia meno institucija (neskaitant VEKS’o, žinoma) tokio susidomėjimo nesulaukia.  Kauno jaunimą „užvaldžiusio” kultūrinio portalo www.menoduobe.com įkūrėjai visai neseniai pradėjo kurti bendruomenę, kuri norėtų prisidėti prie meno ir kultūros puoselėjimo Lietuvoje, ir kaip patys teigia, liko labai nustebinti, kai paskelbus apie savanorių, norinčių veikti kultūrinėje sferoje, atranką, sulaukė žmonių antplūdžio, kurių amžiaus intervalas svyravo nuo 17 iki 40 metų. Iš viso pirmas anketas pildė net 130 žmonių. Šiame projekte kol kas dalyvauja trys organizacijos: galerija„101”, neseniai įsikūręs „ Menų centras” ir www.menoduobe.com. Atranka buvo vykdoma kiekvienai organizacijai atskirai, galerijoje ją vykdė kuratorė Daiva Citvarienė, menų centro 60 norinčių būti savanorių buvo kviečiami į pokalbį, o meno duobėje norintys savanoriauti turėjo parašyti straipsnį.Galiausiai buvo atrinkti 23 žmonės į menų centrą, 15 į galeriją ir 15 į meno duobę.

Savanorių mokymuose, vykusiuose galerijoje „101”, Laisvės alėjoje 53, savo susitikimą pavadinome „Kaip sudominti mamą šiuolaikiniu menu: kultūrinio portalo kūrimas ir kuravimas“. Galbūt savanoriams pati kultūrinio portalo tema pasirodė kiek per siaura, tačiau „kaip sudominti mamą…“ sudomino  visus, kurie negali paaiškinti artimiesiems, kuo jie čia taip stipriai susidomėjo ir kokia iš to nauda. Ta proga parodėme jaunos slovėnų menininkės Vesna Bukovec video darbą „Paskaita: šiuolaikinis menas tėvams“ (Lecture: contemporary art for parents, 2000), kurioje menininkė susėdusi su tėvais prie virtuvės stalo kantriai aiškina pakitusią meno sąvoką. Filmo pabaigoje galutinai išryškėja tėvų požiūris į šiuolaikinio meno veikėjų veiklą.
Tačiau argumentų yra iš ko pasisemti. Sėkmės savanoriams (ir mums)!

(Ačiū Eglei Mikalajūnaitei už nuorodą!)