.
2012    03    15

Knygų serijos „XX amžiaus literatūros teorijos“ pristatymas ŠMC skaitykloje

artnews.lt

Kovo 19 d., pirmadienį, 17 val. ŠMC skaitykloje (Vokiečių g. 2) vyks knygų serijos „XX amžiaus literatūros teorijos“ (vadovėlio, 2006, interpretacijų rinkinio, 2010, ir dviejų dalių chrestomatijos, 2011) pristatymas. Renginyje dalyvaus ir apie tai, kam reikalingos literatūros teorijos, diskutuos knygas parengę autoriai.

Tai pirmoji tokio pobūdžio knygų serija Lietuvoje, nepaisant to, kad užsienyje, ypač anglakalbėse šalyse tokios teorinių tekstų ir jų taikymų serijos yra itin svarbios ir populiarios. Pirmą kartą lietuviškai pasirodžiusiose knygose pristatomos ir išsamiai aptariamos XX a. literatūros teorijos, pateikiami jų interpretacinio taikymo pavyzdžiai, ir publikuojami – didžioji dalis tekstų pirmąkart lietuviškai – reikšmingiausių XX a. literatūros teoretikų tekstų vertimai.

Serijos sudarytoja Aušra Jurgutienė teigia: „pirmą kartą Lietuvoje pasirodžiusia tokio pobūdžio knygų serija ne tik siekiama Lietuvos universitetų filologijos ir kitų humanitarinių specialybių studentus supažindinti su šiuolaikiniais teorinės minties procesais ir parodyti, koks įvairus ir įdomus gali būti literatūros mokslas, bet ir pademonstruoti, kaip jis gali praktiškai dalyvauti lietuvių rašytojų kūrybos interpretavimuose. Literatūros teorijos paskatino naujosios „intelektualiosios“ kritikos (įtarumo hermeneutikos) diskusiją su tradicine „naiviąja“ kritika (pasitikėjimo hermeneutika), iš naujo keldamos svarbiausią klausimą, kaip skaitymo metu susiformuoja kūrinio prasmė?“

Šią knygų seriją parašė kolegiškai susibūrę teorinius dalykus dėstantys arba apie juos mokslinius darbus leidžiantys aukštųjų mokyklų dėstytojai ir institutų mokslo darbuotojai: Dalia Čiočytė, Solveiga Daugirdaitė, Aušra Jurgutienė, Nijolė Kašelionienė, Nijolė Keršytė, Irina Melnikova, Birutė Meržvinskytė, Kęstutis Nastopka, Brigita Speičytė, Paulius Subačius, Marijus Šidlauskas, Audronė Žukauskaitė. Prie lietuvių literatūros interpretacijų rinktinės, be minėtų kolegų, dar prisidėjo: Viktorija Daujotytė, Dalius Jonkus, Violeta Kelertienė, Rima Pociūtė, Vytautas Rubavičius, Dalia Satkauskytė, Skirmantas Valentas, Giedrius Viliūnas. Chrestomatijos teorinius veikalus versti ir redaguoti padėjo Liucija Citavičiūtė, Daiva Daugirdienė, Rasa Drazdauskienė, Loreta Jakonytė, Genovaitė Dručkutė, Antanas Gailius, Laurynas Katkus, Jūratė Levina, Donata Linčiuvienė, Neringa Mikalauskienė, Donata Mitaitė, Lina Perkauskytė, Irena Ragaišienė.

Renginio metu bus galima leidyklų kainomis įsigyti serijos knygų.