.
2012    01    19

Knygos „(Ne)priklausomo šiuolaikinio meno istorijos: savivaldos ir iniciatyvos Lietuvoje 1987–2011 m.“ pristatymas

artnews.lt

Sausio 19 d., ketvirtadienį, 19.00 val.  J. Vienožinskio dailės mokyklos skaitykloje (S. Konarskio g. 37/2, II aukštas) vyks knygos „(Ne)priklausomo šiuolaikinio meno istorijos: savivaldos ir iniciatyvos Lietuvoje 1987–2011 m.“ pristatymas. Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) leidžiamos knygos sudarytojai – Vytautas Michelkevičius ir Kęstutis Šapoka.  Lietuvių ir anglų kalbomis išleistoje 448 puslapių knygoje dalyvauja apie 500  menininkų ir kritikų.

Leidinys yra vienas pirmųjų bandymų sudaryti istorijų rinkinį apie šiuolaikinio meno genezę ir raidą Lietuvoje nuo Sąjūdžio ir Nepriklausomybės atkūrimo iki šių dienų. Istorija skleidžiasi kritiniuose menotyrininkų ir pačių menininkų tekstuose, taip pat pasakojimuose iš pirmų lūpų – pokalbiuose su įvykių ir meno renginių iniciatoriais menininkais. Tekstus gausiai papildo vaizdiniai liudijimai – daugiau kaip dvidešimties metų renginių ir kūrinių dokumentacija. Knyga įtraukia subjektyviomis istorijomis apie menininkų iniciatyvas ir savivaldas ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose ir miesteliuose. Čia pirmą kartą analizuojama dar nesena šiuolaikinio meno istorijos dalis, jos institucionalizavimas, menininkų iniciatyvų ir savivaldos bei tarpdiscipliniškumo reiškiniai. Knygoje yra daug „gyvos“ medžiagos ir menininkų prisiminimų, suaktyvinančių skirtingus laikmečius ir skatinančius juos tyrinėti. Ši istorija – tai ne taškas 20-mečio meno raidoje, o kvietimas diskusijai. Užbaigę šį du metus trukusį darbą sudarytojai dėkoja visiems, sutikusiems bendradarbiauti, ir laukia komentarų bei istorijos tęsinių.

Knygos ištraukas galima pavartyti čia.

Dizainerė: Laura Grigaliūnaitė
Vertėjas: Jurij Dobriakov

Tekstai knygoje:
Skaidra Trilupaitytė
Danutė Gambickaitė
Monika Krikštopaitytė
Neringa Černiauskaitė
Redas Diržys
Anonimė
Airi Triisberg
Evaldas Dirgėla
Dovilė Tumpytė
Kęstutis Šapoka

Pokalbiai su menininkais knygoje
Šarūnas Nakas
Arūnas Dikčius
Linas Liandzbergis & Džiugas Katinas
Nomeda & Gediminas Urbonas
Svajonė & Paulius Stanikas
Henrikas Gulbinas
Gintaras Šeputis
Gintaras Znamierowski & Algis Ramanauskas
Donatas Jankauskas (Duonis)
Evaldas Dirgėla & Justinas Vaitiekūnas
Rokas Dovydėnas
Mindaugas Gapševičius
Darius Vaičekauskas & Vladas Balsys
Cooltūristės
Algis Lankelis & Audrius Novickas
Jonas Zagorskas
Vaizdai knygoje iš meno renginių nuo 1987 metų

Pristatymo metu knygas dalinsime bendradarbiams ir kritikams, o vėliau jas galėsite rasti knygynuose bei internetiniame meno leidinių knygyne www.artbooks.lt.

Rėmėjai: Kultūros rėmimo fondas, LTMKS, visi dalyvaujantys menininkai ir kritikai