.
2020    06    29

Kauno menininkų namuose – „Nemigos salono“ atidarymas

artnews.lt

Diskursyvia mada tapusiais pasakojimais apie vadinamuosius „laukinius“,„laisvus“ arba mistinius „tvinpyksiškuosius“ 90-tuosius Kauno menininkų namų skaitykloje pradedamas renginių ciklas „Nemigos salonas“.

Birželio 29 dieną 19 val. skaityklos salone vyks diskusija su buvusios tapytojų grupės „Keturios“ narėmis apie to meto Kauno meno scenos ypatumus, virsmus ir kaitą. Menininkių refleksijų ir pasakojimų pagalba bus bandoma atkurti 90–ųjų laikmetį nusakančią Kauno kultūrinio lauko atmosferą.

Tapytojos Elena Balsiukaitė, Aušra Barzdukaitė, Aušra Andziulytė ir Judita Budriūnaitė ankstyvaisiais devyniasdešimtaisiais susibūrė į neformalią grupę „Keturios“ ir kartu rengė parodas įvairiose Kauno erdvėse. Viena iš parodų 1993 metais įvyko Kauno menininkų namuose. Nors tapytojų grupė „Keturios“ kartu parodų neberengia jau seniai, vis dėlto jų bendradarbiavimo formos ir turinys svarus išlieka iki šiol.

„Kaunas buvo mano namai. Kaune tuo metu buvo gausu stiprių ir aktyvių tapytojų, veikė grupė „PostArs“, o ir buvo toks pojūtis, kad viešame gyvenime daug kas keičiasi į gerąją pusę. Iš mano kurso niekas neemigravo nei studijuoti, nei dirbti. Po studijų ir su jomis susijusių peripetijų tiesiog norėjau dirbti taip, kaip noriu, be ideologinių šarvų. Man visada buvo svarbus visas Kauno istorinis ir kultūrinis kontekstas, tradicijos“, – yra sakiusi menininkė E.Balsiukaitė 2013-ųjų interviu kultūros naujienų portalui kamane.lt.

Apie ciklą „Nemigos salonas“

Nemigą galima traktuoti kaip romantizuotą kūrybinio proceso dalį, kaip laikiną sutrikimą, kaip nuovargio rezultatą, arba kaip nuolatinę mūsų būseną, kuri glaudžiai siejasi su nerimu dėl neišpildytų produktyvumo reikalavimų.

Ciklo „Nemigos salonas“ tikslas – išplėsti nemigos kontekstą ir analizuoti įvairius su nemiga bei miego sutrikimais susijusius kultūrinius reiškinius. Kiek šiandien nemiga siejama su kūrybiniais procesais, o kiek su nerimu, nesaugumu, košmarais, išsekimu ar bendru nuoboduliu? Visus klausimus susijusius su nemiga, miego sutrikimais ir jų simptomais narstysime salone, kambaryje, kuriame arba formaliai priimami svečiai, arba ten susirinkęs žmonių būrelis svarsto ir diskutuoja politikos, meno, literatūros klausimais.

Pirmąją ciklo dalį sudarys nemigą kaip kūrybinį procesą apmąstantys renginiai susiję su Lietuvos meno judėjimų, menininkų/-ių grupių mažosiomis istorijomis, naktiniais miesto kultūros reiškiniais ir aktyvaus poilsio formų analize.

Iliustracijoje: 1993 Akcija Nr. 1. Piešinių paroda, Kauno menininkų namai