.
2017    08    01

Judith Lesur ir Aurio Radzevičiaus paroda „HIBRIDAI“ galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

Rugpjūčio 2 d. 18 val. galerijos “Meno parkas” III-o aukšto ekspozicijų erdvėje vyks prancūzų menininkės Judith Lesur ir Aurio Radzevičiaus parodos “Hibridai” atidarymas.

Padarai – hibridai – iš gyvūnų, daržovių ir žmonių bruožų, jau kuris laikas šmėžuoja Judith Lesur ir Aurio Radzevičiaus darbuose, nesvarbu: tapybos, fotografijos, performanso ar videoanimacijų formose.

Kaukių naudojimas jiems sukuria galimybes tirti kitus matomus veidus, kuomet labiausiai atpažįstama žmogaus kūno dalis yra paslėpta, įnešant šiek tiek tamsos, absurdo, poetiškumo, baugumo, grotesko…
Siekiant eiti toliau, nei atskirus autorių darbus, eksponuojamus „Meno parke“, vienijanti tema, Judith ir Auris nusprendė, praleidžiant šiek tiek laiko kartu Prancūzijoje ir Lietuvoje, aptarti ir sukurti naujus darbus būsimai parodai.
Keldami klausimą, kuo remiantis kurti kaukes – naudojant kasdienio gyvenimo medžiagas (audinys, kartonas, plastikas) ar labiau plėtojančias meną technikas (papjė mašė, tapyba), iškilo ir klausimas, kaip nusimesti kaukę – abiem besimokant, kaip gyventi ir kurti vienas šalia kito menkai tepažįstant, ir kaip kūrinio naratyvas.

Judith Lesur Lietuvoje vieši ketvirtą kartą: galerijoje „Meno parkas” buvo surengta paroda „Trys keliai vienai temai” kartu su Agne Jonkute ir Vokietijoje gyvenančia Zarah Hassanabadi-Horn. Taip pat Judith kartu su „Meno parku” įgyvendino dvišalį socialinį projektą su nuteistaisiais „Tiltas – Passerelle”, bendradarbiaujant su meno muziejais ir įkalinimo įstaigomis Lietuvoje ir Prancūzijoje bei Kalėjimų departamentu prie LR Teisingumo ministerijos (trumpas informacinis filmukas apie projektą čia…).

Auris Radzevičius – šėlstantis įvairiomis meno formomis menininkas, turintis platų meno suvokimą, ilgą laiką dirbęs teatre. Kviečiant į parodą „Hibridai”, smagu prisiminti daugiau nei metų senumo A. Radzevičiaus atsakymą į klausimą, ko palinkėtų žiūrovams: „Kad eidami į parodą, spektaklį ar koncertą paliktų savo įsivaizduojamą pasaulį namuose ir tiesiog atsivertų tam, ką girdi ar mato. Dažniausiai žmonės įkalinti savuose stereotipuose, su savo akiniais, savo metru ir supratimu apie kilogramo svorį, nemato daugybės dalykų, kuriuos jiems duoda, padeda prieš akis, sako atviru tekstu. Linkėčiau pastumti į šoną savo egoistišką pasaulio matymą ir atsiverti begalybei” (Dovilės Stirbytės pokalbis su Auriu Radzevičiumi meno žinių portale „kamanė.lt”, 2016 05 02).

Parodoje „Hibridai” eksponuojama:
Judith Lesur fotografijos serija (Lietuva, Prancūzija, Madagaskaras, 2016-2017)
Aurio Radzevičiaus tapyba, objektai, instaliacijos.
Abiejų menininkų videodarbai.

Paroda yra galerijos tarptautinio kultūrinių mainų projekto „Meno linija“ dalis.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“.

Paroda veiks iki rugpjūčio 30 d.