.
2011    06    27

Joninės Berlyne: menas iš Baltijos šalių „Salon Populaire“ erdvėje

artnews.lt

„Bukolinis menas šiandiena: tarp ekologiško gyvenimo stiliaus ir provincialaus meno“ – šį diskucijų vakarą Joninių išvakarėse Berlyne, Salon Populair erdvėje bendromis jėgomis organizavo kuratorius ir tyrėjas Kaspars Vanags (Latvija), Justė Kostikovaite (Lietuva)  bei kim? šiuolaikinio meno centras.

Šiuolaikiniame mene stebime procesus, kuomet atsigręžiama į ilgaamžes tradicijas, kaimą, romantizuotą piemenų gyvenimą. Nenuostabu, kad šis dėmesys yra iš dalies įtakotas gamtosaugininio judėjimo bei susirūpinimo dėl klimato kaitos, vis labiau įsišaknijančio vartotojų susižavėjimo ekologiškais maisto produktais ir sveiku gyvenimo būdu. Iš kitos pusės, bukolinis žanras yra ypač dėkinga niša provincijos menui. Perimdami „vietinės produkcijos” maisto rinkodaros strategijas, menas iš provincijos turi šansą būti pastebėtas ir įvertintas.

Berlyne per trumpiausią metų naktį buvo rodomi šių menininkų darbai: Andris Eglītis, Žilvinas Danys, Krišs Salmanis, Ilze Vanaga, Iveta Vaivode, Jonas Lozoraitis, Egidijus Praspaliauskas ir Rasa Juškevičiūtė, Inta Ruka, Žilvinas Landzbergas, Kaspars Podnieks, Arne Maasik.

Salon Populaire – tai Ellen Blumenstein, Fione Geuss ir Tanja Schomaker projektas. Ellen Blumenstein šiais metai kuravo Islandijos paviljoną 54-oje Venecijos bienalėje. Salon Populaire – tai susitikimo vieta pokalbiams apie meną, vakarienėms, parodoms ir performansams.