.
2017    05    03

Jokūbo Čižiko paroda „Raptor's Eye / Roplio akis“ A-DASH projektų erdvėje, Atėnuose

artnews.lt

Poster Raptor's Eye

Gegužės 9 d., 19:00 val. A-DASH projektų erdvėje, Atėnuose (Asklipiou 74, 11471) atidaroma Jokūbo Čižiko solo paroda „Raptor’s Eye / Roplio akis“. Uždarymas: gegužės 21d., dalyvaujant specialiam svečiui.

Vienas klavišo spustelėjimas atvėrė šios dienos turinį. Atrodo, lyg gyventum šia akimirka, nepaisydamas laiko, stebėdamas, kaip vystosi įvykiai ir pasiduotum kylantiems impulsams. Akies tinklainę perskrodžia spinduliai. Pulsuojantys srautai stiprėja su kiekvienu judesiu. Galiausiai akys parausta, prisipildo smėlio kruopelyčių, ir vaizdai išsilieja. Viskas nueina taip giliai, kad atmintis pradeda trūkinėti. Akyse atsispaudė vaizdas to, kas jau netrukus būtų tapę tavo taikliausiu šūviu laimint prizą loterijoje. Neaišku, kam priklauso šie skaičiai. Galbūt juos skleidžia tolimo lauko signalas, svetimas žmonių giminei.

Dabar čia siaučia stiprios magnetinės audros, akyse pradeda tvenktis ašaros ir mirgėti vaizdiniai, kuriuos matai tarytum pro prizmę ar snaigę. Tu prisimeni kelią link namų, kai smėlis ima byrėti ant marmurinio grindinio, palikdamas pėdsaką kitiems sekti. Šešėliai tau papasakoja daugiau nei ciklonai ar konkuruojantys paukščių būriai. Tu visuomet žinojai, kad migracija trukdys asmeniniam gyvenimui. Žvilgsniu skenuoji teritoriją, ieškodamas grobio, ir kai šaltas kraujas nukeliauja į širdies vožtuvus ir pradeda cirkuliuoti, tolumoje aptinki pikselį.

Besiartinant prie elgesio kilmės, pasirodo deformuotas parlamentas. Jo nariai primena mėgėjiškus nelegalių lenktynių dalyvius, prostitutes ir clickbait’us, o architektūra – priekinių smegenų bazalinę dalį, ir tave kažkas patraukia ropoti į vidų. Ant žemės guli keli keisti įnagiai, bet tu vis dar neradai to, kuris padėtų nuimti prakeikimą gyventi šia akimirka. Išdauždamas langą į vidų ką tik įlėkė senovinis akmuo. Ore tvyro jausmas, kad tau tikriausiai nepasisekė. Tavo patirtis priešinasi piktosios akies veikimui ir atspari oda tave apsaugos beveik nuo visko.