.
2011    08    19

John Londei fotografijų paroda „Parduotuvėlė užsidaro“ galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

Rugpjūčio 23 d., antradienį, 18:30 val.  galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) atidaroma John Londei (UK) fotografijų paroda „Parduotuvėlė užsidaro“.

Šis projektas, tai šiek tiek daugiau, nei duoklė fotografijos menui. Tai nykstančio gyvenimo būdo, tapusio muziejine fotografijos lakštuose, kūrimas. Tai prasidėjo 1970 metais, kuomet John Londei užsuko į seno chemiko (taip kažkada vadindavo vaistininkus) parduotuvėlę Leather Lane, buvusią šalia jo studijos. Joje menininkas atrado kažką tokio, kas jį labai sužavėjo. Tai buvo daugiau nei parduotuvė, tai buvo vieta, į kurią žmonės eidavo pasikonsultuoti dėl savo negalavimų, o jos savininkas savo klientams visuomet skirdavo laiko. Ir kaip fotografas, J. Londei žinojo, kad senojo chemiko ir kitų senųjų parduotuvėlių savininkų dienos buvo negailestingai suskaičiuotos…

Kiekviena fotografijose užfiksuota parduotuvė yra unikali ir turi savo atskirą istoriją. Didelio formato kamera (negatyvai 20 x 25 cm) atliktos fotografijos, rodomos didelio formato lakštuose, skirtingai nuo šiandieninės skaitmeninės fotografijos technologijų, juvelyriškai atkuria detales, spalvas, atspalvius, tonalumus. Šalia kone teatriškomis scenografijomis tampančių parduotuvių lentynų ir vitrinų labai svarbūs išlieka parduotuvėse dirbantys žmonės. Jiems jų darbo aplinka reiškia kur kas daugiau nei paprastą verslą. Kažkokiu būdu prekybines patalpas jie paverčia gyvu organizmu, kurį puoselėja ir padaro prieinamą visai bendruomenei.

J. Londei fotografijos iš serijos „Parduotuvėlė užsidaro“ – įrašai blunkančio grožio, padengto patinos sluoksniu, kuriam lemta būti atidengtam tik praėjus daugeliui metų. Kadangi daugelį senųjų verslų sužlugdė masto ekonomika ir besikeičiantis gyvenimo būdas, paveldu jie tapo tik vaizdiniu pavidalu fotografijose.

Fotografą sužavėjo šių žmonių santykis su laiku: daugelis jų – jau aksominį amžių pasiekę senučiukai, dėka savo begalinio užsispyrimo, atsisakantys atsiduoti poilsiui, vis dar ištikimi savo kasdieniam darbui. Tačiau, būtent minėtas laikas galiausiai ir nugali žmogų, o šiuo atveju – tapo pagrindine priežastimi, dėl kurios užsivėrė šių parduotuvių durys.

John Londei fotografuoja žmones. Be komercinių projektų jis vykdo ir asmeninius sumanymus, naudodamas 4X5 arba 8X10 formato fotoaparatus.

Jo fotografijos iš serijos „Parduotuvėlė užsidaro“ apie septintojo dešimtmečio mažas parduotuvėles Britanijoje išleistos tos paties pavadinimo knygoje (“Shutting Up Shop”). Šie autoriaus kūriniai pusę metų buvo eksponuojami Nacionalinėje Londono Portretų galerijoje. Taip pat J. Londei yra surengęs personalinę šių darbų parodą Londono muziejuje ir Prancūzijoje ‘Photaumnales 2010’. Menininkas intensyviai dalyvauja ir grupinėse parodose, keturiolika jų yra surengęs ne tik Londone, bet ir kitose šalyse. Apie J. Londei yra rašę Anglijos, Kinijos, Prancūzijos, Vengrijos, Japonijos, Rusijos, Ispanijos ir Amerikos fotografijų žurnalai. Šiuo metu autorius fotografuoja didesnių žmonių grupės seriją, į kurią jau pateko devyniasdešimt asmenų nuo politikų iš Lordų namų iki Elvį Preslį menančių, po Las Vegaso ženklu žvaigždėmis tapusių asmenybių.

Paroda veiks iki rugsėjo 17 d.