.
2020    01    17

Jazminos Cininas paroda „Eglė ir vilkmergės“ Kaune

artnews.lt

Sausio 24 d., penktadienį, 17 val. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje (V. Putvinskio g. 55, Kaunas) atidaroma Jazminos Cininas paroda „Eglė ir vilkmergės“. Renginyje dalyvaus parodos autorė.

Tolimoje Australijoje gyvenanti J. Cininas yra M. K. Čiurlionio brolio Stasio provaikaitė. Besidomėdama ir ieškodama daugiau informacijos apie savo garsią giminę, parodos „LABDARIAI.LT“ reklamoje ji atsitiktinai pamatė savo prosenelio nuotrauką ir atvyko į muziejų, norėdama daugiau apie jį sužinoti. Parodos rengėjai mielai pasidalijo turima informacija su menininke ir pakvietė ją surengti savo darbų parodą M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

Tai pirmoji australų menininkės personalinė paroda Lietuvoje nuo 2002 metų. Melburne gimusi lietuviškų šaknų turinti Jazmina vis dar stipriai tapatinasi su protėvių palikimu, į savo kūrybą įtraukdama baltiškus motyvus ir temas. Jau daugiau nei du dešimtmečius menininkė kuria grafikos darbų serijas, pasakojančias vilkolakių moterų istorijas, o neseniai pradėjo daryti menines knygas iš aplinkoje rastų medžiagų: iš panaudotų verslo vokų, nereikalingų enciklopedijų iliustracijų ir pakuočių, kurias transformuoja į vaizdingus pasakojimus. Didžioji medžiagos knygoms dalis buvo surinkta 2017 m. Estijos spaudos ir popieriaus muziejuje Tartu, ją papildė Melburno Lietuvos bibliotekos nebenaudojamos knygos ir nuolatinis sąskaitų srautas iš menininkės pašto dėžutės.

Jazmina Cininas kūriniai plačiai eksponuojami tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu. Už darbus su popieriumi ji buvo nominuota daugybei premijų. J. Cininas meno kūrinių yra įsigijusi Australijos nacionalinė galerija, Lietuvos dailės muziejus ir MARKK etnografinis muziejus Hamburge, Vokietijoje. Personalinės menininkės parodos buvo eksponuojamos Australijos galerijose – Benalla dailės galerijoje Melburne, Viktorijoje; RMIT galerijoje 2017 m. festivalyje „Baltoji naktis“ Melburne; Salamankos menų centre Tasmanijoje, kaip tarptautinio siaubo filmų festivalio „Nepažįstamasis su mano veidu“ dalis; Estijos spaudos ir popieriaus muziejuje Tartu.

Jos darbai tapo 2018 m. Pasaulio lietuvių meno parodos „Pasaulio Lietuva: kūrybos horizontai” dalimi (Vilniaus rotušė). Jazmina skaito paskaitas apie grafikos ir knygų meną RMIT meno mokykloje Melburne (Australija). Ji taip pat yra Melburno ir Lietuvos folkloro grupės „Pamesta klumpė“ narė.

Paroda veiks: 2020 01 24 – 03 29