.
2022    10    14

Ilgas tradicijas turinčiame Europos stiklo meno festivalyje Lenkijoje – kūrėjai iš Lietuvos

artnews.lt

 

Reikšmingą vietą pasaulinėje stiklo arenoje užimantis Europos stiklo meno festivalis (European Glass Festival) Vroclave šiemet esminiu projekto akcentu pasirinko Baltijos šalių stiklo meną: organizatorių numatyta parodyti po dešimt žinomų Lietuvos, Latvijos ir Estijos stiklo meno kūrėjų, surengti kiekvienos šalies personalines žymaus menininko parodas ir vieno debiutuojančio šalies atstovo prisistatymus. Toks formatas turi tikrai puikias galimybes išsamiai reprezentuoti kiekvieną Baltijos šalį, o kartu atskleisti bendrą šio regiono stiklo meno panoramą.

Spalio 17 – lapkričio 27 d. vyksiančiame festivalyje, pagrindinėje parodoje “Melting Borders”, bus pristatyti per 30 Lietuvos autorių kūrinių. Parodos temos „Melting Borders“ (Besilydančios sienos) atspirties tašku pasirinkta lydymosi savybė, kuri būdinga stiklui, kaip pereinamoji būsena iš kietos į skystą. Turint tai omenyje, mūsų paroda apmąsto bendrumo ir bendradarbiavimo idėją, kuri gali paskatinti naują mąstymą, naujus gyvenimo ir meno kūrimo būdus. Ar privalome formaliai būti įtraukti į bendruomenę, kad galėtume bendradarbiauti ir imtis veiksmų? Kiek dar sienų mums reikia?

Pagrindinė idėja taip pat atsigręžia į Baltijos šalių, 1991 m. atkūrusių savo nepriklausomybę, istorinį kontekstą. Šiuo laikotarpiu mūsų tautos buvo suvienytos po laisvės vėliava ir pasauliui pademonstravo solidarumo galią. Ir šiandien, naujo karo akivaizdoje, mūsų istorinė atmintis apie bendrumo svarbą įgauna naują prasmę. Paradoksalu, tačiau sienos gali ištirpti filosofine prasme, kai atsiranda bendra idėja ar misija, bet, kita vertus, jas taip pat galima žiauriai ištrinti karinės agresijos būdu. Lenkų sociologo Zygmunto Baumano žodžiais, sienos skirtos ne skirtumams pabrėžti, o skirtumą sukuria sienų brėžimas. Kokie skirtumai tampa svarbūs dėl šiandien braižomų sienų?

Lietuvai festivalyje atstovauja žinomi šalies menininkai: Rasa Grybaitė, Valmantas Gutauskas, Domas Ignatavičius, Remigijus Kriukas, Rūta Lipaitė, Eglė Pilkauskaitė, Irina Peleckienė, Julija Pociūtė, Artūras Rimkevičius, Indrė Stulgaitė, Dalia Truskaitė, Valda Verikaitė.

Projektą remia: Vroclavo savivaldybė, Baltijos kultūros fondas.

Projekto organizatoriai ir partneriai: Galerija BB, A. Sūnas meno galerija, Lietuvos dailininkų sąjunga, Estijos stiklo meno sąjunga, Vroclavo E. Gepperto dailės akademija.

Daugiau informacijos: www.europeanglassfestival.com/en