.
2010    03    23

Henriko Čerapo bei Algimanto Černiausko paroda galerijoje „Akademija“

artnews.lt

Henrikas Cerapas

Kovo 22 d., pirmadienį Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Akademija“ ( Pilies g. 44/2, Vilnius) atidarytos dvi tapybos parodos: Henriko Čerapo ekspozicija bei Algimanto Černiausko „Kontracepcija“.

Prie prislopinto kolorito vyraujančių žemės spalvų monochrominės Henriko Čerapo tapybos pripratę meno gerbėjai užėję į parodą patirs lengvą šoką – Čerapas atrado spalvas! Ir dar kokias – rožiniai raudoną, žalią ir…baltą.  Meile muzikai (ypač Jimmy Hendrixui) pagarsėjęs tapytojas šį kartą vėl atskleidžia tamprų jos ryšį su tapyba, didžiules raudonas drobes pavadindamas „The Dark Side of The Moon“. Tokiu pavadinimu 1973 m. išleistas  aštuntas grupės Pink Floyd progresyvaus roko albumas, tapęs sėkmingiausiu grupės albumu per visą gyvavimo istoriją. „The Dark Side of the Moon“ — koncepcinis darbas, pasakojantis apie šiuolaikinio žmogaus įvairių gyvenimo sąlygų priespaudą. Ši idėja buvo galingas katalizatorius grupės kūrybiniam darbui. Panašu, jog katalizatoriumi tapo jų pačių albumas, tik jau po daugiau kaip trisdešimties metų vieno žymaus lietuvių tapytojo kūryboje.

Algimantas Černiauskas, matyt, nusprendė pašmaikštauti ir pastelkė žodžių žaismą, vietoj taip nemėgstamos „koncepcijos“, pasirinkęs „kontracepciją“. Taigi jo „koncepcija“ yra iš Vikipedijos paimtas „kontracepcijos“ apibrėžimas – tai priemonių, kuriomis siekiama užkirsti kelią nėštumui arba sumažinti jo tikimybę, visuma. Papildomas kontracepcijos (bet ne visų jos priemonių, o kai kurių) privalumas – ji apsaugo nuo lytiniu keliu plintančių ligų.

Ką ir bepridėsi prie tokio šmaikštumo…

Paroda veiks iki balandžio 3 d.