.
2010    10    28

Galerijoje „Akademija“ - meno projektas iš Suomijos „Turf/Mapping intensities“

artnews.lt

Poster_final_suomiai_

Lapkričio 2 d., antradienį, 17 val. galerijoje „Akademija“ (Pilies g. 44/2, Vilnius) ) atidaromas jaunų menininkų iš Suomijos projektas „Turf/Mapping intensities“. Jie studijuoja Meno ir medijų departamente mieste Pori (200 km į šiaurę nuo Helsinkio), priklausančiam vienam didžiausių Suomijoje Aalto universitetui. Paroda siekia reflektuoti meno kūrybos, pristatymo ir žiūrėjimo patirtis, įvykstančias skirtinguose kontekstuose. Čia keliami klausimai kaip menininkai, atvykę į naują vietą (šiuo atveju Vilnių) arba jos dar nematę, ją reflektuoja savo kūryboje. Projektas taip pat tyrinėja kiek įmanoma perteikti tarptautinę patirtį vietiniame kontekste ir integruoti savo asmeninę patirtį į jį.

Parodoje žiūrovai ras du skirtingus požiūrius į meno darbų kūrimą. „Turf“ (lietuviškai pažodžiui skambėtų kaip „sava teritorija“) – tai kūrinių rinkinys, kurį rodo studentai, jau kartą svečiavęsi Vilniuje ir galerijoje „Akademija“ 2009 metais ir po šio vizito sukūrę darbus pagal bendrą temą. Tuo tarpu „Mapping Intensities“ (Intensyvumų žymėjimas/žemėlapiavimas) yra vis ar vykstančios kūrybinės dirbtuvės. Ši studentų grupė niekad nebuvo Vilniuje, tačiau praleido 3 intensyvias dienas kūrybinėse dirbtuvėse Suomijoje kartu su moderatoriumi Vytautu Michelkevičiumi, kuris jiems pristatė Vilnių kaip kontekstą ir žemėlapiavimą kaip idėją susieti savo žinias ir patirtis bei inicijuoti naujus kūrinius Vilniui.

Dirbtuvių metu žemėlapis buvo pristatytas kaip įrankis ir kaip metafora patirti faktinę ir įsivaizduojamą realybę. Skaitant, skanaujant, uostant ir žiūrint miestą bei jo intensyvumus, Vytautas Michelkevičius įsmeigė keletą smeigtukų į Vilniaus žemėlapį.

Menininkai perdėlios šiuos smeigtukus atvykę į Vilnių ir pristatys naują konceptualų/patirtinį jų išsidėstymą galerijoje „Akademija“. „Kūrybinės dirbtuvės yra procesas yra paroda“, – teigia dirbtuvių moderatorius. „Mapping intensities“ sekcijoje  su savo projektiniais darbais dalyvauja suomiai Johanna Laurila, Anna Pesonen, Janne Vuollet, Outileena Uotila, škotas Christopher Smith ir Chow Yik iš Hongkongo.

Parodos „Turf“ sekcijoje dalyvauja suomiai Riikka Kiljunen, Sampo Laaksonen, Leena Lehti, Jukka Paavola, Hanna Rautio and Jenni Yppärilä. Jų darbai pristato įvairius požiūrius į kontroliavimą ar bent jau bandymą kontroliuoti laiką, erdvę, patirtį ir atmintį, priklausymą ir keitimąsi. Ką mes galime pasiimti iš vietų, kurias aplankėme, kaip atsiminimo ženklus? Kaip mes galime įrodyti mūsų buvimą ir priklausymą čia ir dabar? O kas atsitinka viskam, kas lieka nedokumentuota  ar nepatirta, kai mes praskriejam iš vienos vietos į kitą, praleisdami viską pakeliui?