.
2013    02    25

Galerija „Vartai“ šiuolaikinio meno mugėje „ART13“, Londone

artnews.lt

Mindaugas Lukošaitis Drawing studio, 2013 Pencil on paper 64,5 x 90 cm

Kovo 1-3 dienomis galerija „Vartai“ šiuolaikinio meno mugėje ART13 London pristato penkių lietuvių menininkų darbus.  ART13 London – pirmus metus vykstanti mugė, kurioje menininkus pristatys daugiau nei 120 galerijų iš viso pasaulio, siekia kolekcininkų dėmesį patraukti programos įvairove, globalumu bei rinkos naujovėmis. Galerijos „Vartai“ stende bus eksponuojami Žilvino Landzbergo, Žilvino Kempino, Mindaugo Lukošaičio darbai bei dar tik su galerija pradedančių bendradarbiauti jaunų menininkų Arno Anskaičio ir Timo Kliukoit objektai, fotografija. Taip pat, be galerijos stende rodomų kūrinių, atskiroje mugės projektų erdvėje bus pristatoma Žilvino Kempino kinetinė skulptūra „Fontanas” (2011).

Žilvinas Kempinas (g. 1969) gyvena ir dirba Niujorke. Kaip pagrindinę instaliacijų raiškos priemonę naudodamas magnetinę juostą, Kempinas transformuoja erdvę bei šviesą ir sukuria optines iliuzijas. Jo kūryba ‒ tarsi oparto ir minimalizmo principų tąsa, gebanti išprovokuoti žiūrovo sąmonę savistabai ir kitokiam, jusliškesniam, aplinkos patyrimui. Žilvinas Kempinas atstovavo Lietuvai 2009 m.Venecijos bienalėje, 2010 m. Liverpulio šiuolaikinio meno bienalėje. 2007 m. gavo prestižinį „Calder Prize” apdovanojimą, 2012 m. apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Mindaugas Lukošaitis (g. 1980) daugiausia naudoja „klasikinę”, „akademinę” piešimo metodiką, tačiau akademiškumas jo piešiniuose yra sąlyginis, menininkas kuria savo „realizmą“. Menininkui piešinys yra kontūrų, ženklų paišymas, kuriam papildomą krūvį suteikia gyva, autentiška linija. Jo piešiniai ironiški, kupini fantazijos. M. Lukošaičio kūryba net du kartus eksponuota Luizianos Muziejuje Danijoje, kurio nuolatinėje kolekcijoje yra Lukošaičio piešinių ciklas „Rezistencija“. Šis ciklas taip pat buvo įtrauktas į Phaidon leidyklos albumą „VITAMIN D – New Perspectives in Drawing“. Lukošaitis atstovavo Lietuvai San Paulo bienalėje Brazilijoje.

Žilvinas Landzbergas (g. 1979) kūryboje reflektuoja šiuolaikinio socialinio pasaulio vizijų konstravimo mechanizmus, kuriuose persipina mokslinė fantastika, vartotojų visuomenė, informacijos galia, šiuolaikinė kultūra. Menininkas kuria objektus bei erdvinius naratyvus pasitelkdamas iliuziškumą, savitą detalių gretinimą, skirtingų šviesos šaltinių modeliavimą, dvimačių ir trimačių vaizdų kombinavimą bei objektų dematerializavimą. 2008 m. apdovanotas pagrindiniu modernaus ir šiuolaikinio meno leidyklos Thieme Art prizu. 2010 m. buvo vienas iš menininkų, atstovavusių Lietuvai Liverpulio šiuolaikinio meno bienalėje Jungtinėje Karalystėje.

Tim Kliukoit (g. 1984m.) Vilniaus dailės akademijoje baigęs Freskos mozaikos bakalaurą, Timas pastaruoju metu iš rastų, dovanotų ar sendaikčių turguose pirktų daiktų preciziškai konstruoja kameriško dydžio objektus, kabinamus ant sienos. Šiuose objektuose labai svarbus žiūrovo žvilgsnis ir sugebėjimas per žvilgsnį pajausti formą bei faktūrą. Paskata atsirasti Timo Kliukoit objektams būna intuityviai suvoktos prasmės akimirkos, kurias galima pavadinti buitiniais stebuklais – nieko ypatingo neįvyko, bet kažką dabar matai kitaip.

Arnas Anskaitis (g.1988) jaunas, tačiau jau kuratorių bei meno kritikų pastebėtas menininkas, šiuo metu studijuojantis Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno magistratūroje, savo kūryboje jau kurį laiką domisi žodžio, jo vaizdo, skambesio ir reikšmės ryšiu.

Galerijos stendas: I5

VIP peržiūra (su pakvietimais) – vasario 28 d. (ketvirtadienis) nuo 16:00 val.

Adresas: Olympia Grand Hall / Hammersmith Road /Kensington /London W14 8UX

Iliustracijoje: Mindaugas Lukošaitis, Piešimo studija, 2013. Popierius, grafitas, 64,5 x 90 cm.