.
2015    09    12

Galerija „Meno parkas“ - tarptautinėje meno mugėje Vokietijoje POSITIONS BERLIN

artnews.lt

meno parka

2015-ųjų rugsėjo 17- 20 d. galerija „Meno parkas” dalyvauja tarptautinėje meno mugėje Vokietijoje POSITIONS BERLIN. Galerija „Meno parkas” (stendo Nr. C08) pristatys Aušra Barzdukaitės-Vaitkūnienės, Jono Gasiūno, Patricijos Gilytės bei Gretos Grendaitės kūrinius. Naujas Patricijos Gilytės videoperformansas „TAUBE” (liet.: kurčias) buvo atrinktas atskirai videodarbų programai.

Trečioji rugsėjo savaitė Berlyne tradiciškai skiriama šiuolaikinio meno gurmanams ir kolekcionieriams. Šiame mieste, kuris Europoje turi daugiausiai meno galerijų, jau eilę metų iš eilės vyksta Berliner Art Week (Berlyno meno savaitė), kurios programoje – trys šiuolaikinio meno mugės ir daugybė parodų bei projektų miesto galerijose, tradicinėse ir netradicinėse meno erdvėse. Vienoje iš šiuolaikinio meno mugių – Positions Berlin – šių metų rugsėjo 17-20 dienomis dalyvaus ir Kauno galerija „Meno parkas”, kuriai šiais metais tai bus jau trečioji tarptautinė meno mugė. Vardinį kvietimą dalyvauti Berlyne vykstančioje mugėje „Meno parkas“ gavo po pasirodymo „Art15 London“ ir po to sekusio didelio tarptautinio pripažinimo.

Berlyno mugėje galerija pirmą kartą rodys Aušros Barzdukaitės-Vaitkūnienės  tapybines instaliacijas ir Gretos Grendaitės piešinių ciklą, pristatys naujus, šiai mugei sukurtus, Nacionalinės premijos laureato tapytojo Jono Gasiūno darbus, bei aukštą tarptautinį įvertinimą pelniusį ir mugėse „MIA &D Singapore (2014) bei „Art15 London” eksponuotą  Patricijos Gilytės video kūrinį „tri-galaxian L4116”. Viename iš mugės renginių – video projekte „Miestas-šalis-upė” („City-Country-River”) bus demonstruojamas ir galerijos pristatomas naujausias Patricijos Gilytės filmas „Taube”.

Tęsdami jau savo suformuotą dalyvavimo tokiuose projektuose koncepciją, kiekvienu atveju galerija atnaujina dalį kolekcijos, tuo pačiu sudarydama galimybę vis naujų menininkų kūrybos pristatymui. Kaip visada galerijos stendą papildys vizuali medžiaga (leidiniai) išsamiau pristatantys ne vien tik eksponuojamų menininkų kūrybą, bet ir galerijos veiklą.

Kaip teigia galerijos „Meno pakas“ direktorius Arvydas Žalpys: „Dalyvavimas šiuolaikinio meno mugėse yra ypatingai atsakingas, sunkus ir reikalingas darbas. Kiekviena mugė – tai egzaminas menininkams ir juos atstovaujančiai galerijai. Dalyvavimas mugėje „Positions Berlin” nebuvo mūsų 2015 m. veiklos planuose. Vardinis ir bekonkursinis organizatorių atsiųstas kvietimas, parodytas dėmesys, galerijai suteiktos išskirtinės sąlygos – paskatino koreguoti planus. Greitai ir sėkmingai savo lėšomis suformavus projekto biudžetą, buvo priimtas sprendimas. Suprantama, jog didelę įtaką turėjo ir tai, kad Berlynas – viena iš svarbiausių pasaulio meno įvykių sostinė. O tokiuose meno forumuose Lietuvos šiuolaikinis menas nėra taip dažnai atstovaujamas.  Be to, tai proga, kai lietuvių menininkų kūrinius pamato tarptautinių projektų kuratoriai. Jau turime praktikos, jog tai atveria naujas parodines erdves mūsų menininkams. Reikia tikėtis, jog ir čia Lietuvos menininkų kūryba bei juos atstovaujanti galerija sulauks deramo įvertinimo ir dėmesio. (Dr. Gabrielė Žaidytė, LR kultūros atašė Vokietijoje)

Antrą kartą rengiamoje meno mugėje POSITIONS Berlin bus pristatytos 78 ekspozicijos iš 16 šalių.

Laikas: Rugsėjo 17-20 d.

Vieta: ARENA BERLIN, Eichenstraße 4, 12435 Berlynas, VOKIETIJA

Daugiau informacijos apie meno mugę POSITIONS Berlin čia…

Iliustracijoje: Greta Grendaitė, Iš serijos „Flora ir fauna”, 2012