.
2016    06    23

Finn Williams paskaita „Biurokratijos Architektūra“ NDG

artnews.lt

Finn Williams

Birželio 30 d., ketvirtadienį, 20 val., Nacionalinėje dailės galerijoje vyks ketvirtoji XVII Architektūros [pokalbių] ciklo apie naująsias architektūrines veiklas paskaita. Pokalbio metu miestų planuotojas Finn Williams kalbės apie biurokratijos architektūrą.

Daugelis architektų biurokratiją laiko kūrybingumo prieštara – antiteze tam, ko buvome mokomi apie architektūrą. Geriausiu atveju, biurokratija matoma kaip neišvengiamas blogis, laukelis, ant kurio privalu uždėti varnelę, taisyklė, kurią reikia apeiti, raudona juosta, kurią galima nukirpti. Tačiau plintanti statybos proceso, viešųjų pirkimų ir planavimo biurokratizacija reiškia, kad dabar biurokratinių reikalų sprendimas užima apie 80 % architekto darbo laiko. Kuo daugiau su tuo kovojame, tuo labiau įsipainiojame į biurokratijos tinklą. Žvelgiant į architektūrą kaip į normų ir įstatymų auką, profesija tampa savo pačios kompromisu. Bet jei išmokstame žiūrėti į biurokratiją kaip į projektavimo proceso dalį, ji gali tapti galinga, nenubrėžianti konkrečių ribų projektavimo forma. Šioje paskaitoje bus domimasi, kokiu būdu biurokratija galėtų būti suvokiama ne kaip kūrybos apribojimas, bet kaip atskiras architektūrinio kūrybiškumo laukas.

Finn Williams, kilęs iš Londono architektas, tapęs planuotoju. Prieš nuspręsdamas pradėti veiklą viešajame sektoriuje pašnekovas dirbo architektuOffice for Metropolitan Architecture (OMA) bei General Public Agencykompanijose. Vėliau pradėjo dirbti Londono Croydono rajono savivaldybėje ir Didžiojo Londono administracijoje. Pastarojoje jis šiuo metu dirba Šiaurės vakarų Londono regeneruojamų teritorijų skyriaus vedėju. Finn yra viešojo sektoriaus planavimo idėjų banko NOVUS bei nepriklausomos tyrimų grupėsCommon Office įkūrėjas. Jo darbai eksponuoti Venecijos architektūros bienalėje, Londono Tate Modern muziejuje bei Architektūros fonde, Berlagės institute Olandijoje, suomių architektūros muziejuje bei Varšuvos modernaus meno muziejuje. Pašnekovas yra knygų SUB-PLAN bei The Rule of Regulation bendraautoris. Jas parašė kartu su Davidu Knight.  Finn šiuo metu dėsto architektūrą Karališkajame menų koledže bei miestų planavimą Bartlett architektūros mokykloje Londone, jis taip pat yra 2016 m. britų paviljono Venecijos architektūros bienalėje bendrakuratorius.

Pokalbis – anglų kalba, vyks 2016 m. birželio 30 dieną,ketvirtadienį, Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG), Konstitucijos pr. 22, Vilniuje. Pokalbio pradžia 20:00. Renginys nemokamas.

 

Pokalbį remia JUNG, Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros taryba.