.
2011    05    02

Estų menininkų paroda „Su meile iš Estijos“ galerijoje „Artifex“

artnews.lt

 

Gegužės 3 d., antradienį, 18 val. VDA tekstilės galerijoje „Artifex“ (Ganono g. 1, Vilnius) atidaroma estų menininkų – Kristos Leesi ir Heino Prunsvelto – paroda „Su meile iš Estijos“. Plačiau savo kūrybą ir pedagoginę veiklą autoriai pristatys paskaitos metu  VDA Dizaino inovacijų centre (112 auditorija) gegužės 4 d., trečiadienį, 11 val.

Kaip išduoda pavadinimas, Kristos Leesi ir Heino Prunsvelt paroda yra apie Estiją. Ji skirta pažymėti šalies Nepriklausomybės 20-ies metų jubiliejaus sukaktį. Pristatomų autorių darbus vienija žaismingas požiūris, lengva ironija, flirtas su klišėmis ir madomis.

Krista Leesi savo darbuose apjungia įvairių  epochų Estijos simbolius, ženklus, talismanus ir perkelia juos į netikėtus kontekstus. Estijos tema jos darbuose skleidžiasi per ornamentus. Iš tokių gerai žinomų Estijos simbolių kaip kregždė (Estijos nacionalinis paukštis), Pegasas (Estijos dailės akademijos simbolis), voverė, raganosis (politinių partijų logotipai), pučiantis ragą vyras (nacionalinės degtinės „Vyru Valge” simbolis) autorė kuria naujus ornamentus, iš kurių komponuoja politinį tapetą. Estijos kultūros rėmimo fondo simbolyje vaizduojamos figūros šoka aplink pinigus ir taip pat sudaro milžinišką geometrinį  raštą. Pirmosios Respublikos laikotarpio  pašto ženklas su Estijos herbo liūtais amplifikuojamas kaip spausdinimo šablonas. Kolonos su estiškais pavadinimais perauga į juodai baltus beržo kamieno raštus. Etnografinių gamtos motyvų užuominos ir esčių meilė rankdarbiams su lengva nostalgija suskamba nertuose laikrodžiuose.

Heino Prunsvelt į Vilnių atvežė atvirlaiškių kolekciją. Iš pirmo žvilgsnio darbai atrodo kaip atsitiktiniai, humoristiniai, turisto užfiksuoti Talino vaizdeliai. Bet kas pasakė, kad grafinis dizainais privalo būti rimtas? Pats autorius savo požiūrį vadina emociniu dizainu.  Nepaisant to, ar kada lankėtės Estijos sostinėje, ar – ne, jūs vis vien patirsite teigiamas emocijas. Vienas iš atvirlaiškių yra skirtas pažymėti Talino – Europos kultūros sostinės 2011 progą. Tikimės, kad šis  miestas užkariaus ir jūsų širdies dalelę.
Neseniai minėtos vieno žinomiausių Šiaurės Europos viduramžių menininko Bernt Notkes 500-osios mirties metinės. Šiai sukakčiai pažymėti  Heino Prunsvelt sukūrė grafinę versiją pagal  Bernt Notkes „Danse Macabre“ paveikslą, priklausantį Talino Šv. Nikolo Bažnyčios kolekcijai.  Tai, savo ruožtu,  įkvėpė Kristą Leesi sukurti nesibaigiantį tekstilinį raštą – amžiną gyvenimo ir mirties persipynimą.

Krista Leesi yra tekstilininkė, dizainerė, Estijos dailės akademijos Tekstilės dizaino katedros, kurioje studijas baigė 1993 m., docentė. 2001 m. ji buvo paskelbta “Estijos metų tekstilės menininke”. Krista naudoja ir tradicines, ir naująsias technikas, tiria ir atranda naujas jų panaudojimo galimybes. Siuvinėjimas ir lazerinis karpinys, kilpinis audimas rankomis ir skaitmeninė spauda – visa tai pajungiama pagrindinei idėjai. Kristos darbų kalba sąmoningai nestokoja eklektiškos raiškos ir juodojo humoro.

Heino Prunsvelt yra grafikos dizaineris. Jis dėsto Estijos dailės akademijoje. 1986 m. joje baigė Dizaino katedrą. Nuo tada dirba grafikos dizaineriu, sukūrė daugelio įmonių įvaizdžius ir logotipus, CD ir knygų viršelius, atspaudus ir monetas, iliustracijas, animaciją ir t.t. Jis dalyvavo daugybėje  konkursų ir parodų Estijoje bei užsienyje. Paskutinis profesinis pasiekimas – laimėtas Talino – Europos kultūros sostinės 2011, pašto ženklo konkursas.

Paroda veiks iki gegužės 26 d.