.
2018    01    16

Eglės Gineitytės tapybos paroda „Naktis prasideda vidurdienį“ VDA „Titanike“

artnews.lt

Sausio 18 d., ketvirtadienį, 18 val. VDA parodų salėje „Titanikas” atidaroma Eglės Gineitytės tapybos paroda „Naktis prasideda vidurdienį“.

„Mano tapyba ne tam, kad išsiaiškinčiau, bet tam, kad nutolčiau”, sako menininkė Eglė Gineitytė, besidalinanti ypatingų būsenų patirtimi, kai ribos tarp vidinio ir išorinio pasaulio nusitrina.

1994 m. baigusi Vilniaus dailės akademijoje tapybą, surengusi 7 personalines parodas bei dalyvavusi grupinėse parodose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, vidurinės kartos menininkė Eglė Gineitytė sugrįžta į Vilniaus dailės akademijos erdves kaip pripažinta menininkė parodyti savo kūrybos unikalumą.

Eglė Gineitytė šioje parodoje daugiausiai eksponuoja abstrakčius arba beveik abstrakčius paveikslus. Mažiau čia paverčiama daugiau. Minimalizmą Gineitytė pasitelkia ne ortodoksiškai, bet spontaniškai – įvesdama paklaidas. Geometrinė išklotinė, kontūrai netikėtai išplaukia, persilieja. Vienos ar kitos dominuojančios spalvos monochromija paveiksle pagyvinama artimos šiltos ar šaltos spalvos intarpais. Gamta, žmogus ir visa aplinka čia abstrahuojami į jausmingas priešybių kovas ir vienybės kontempliacijas: šviesa susiduria su tamsa, šilumą keičia šaltis, rytas persipina su vakaru, o naktis prasideda vidurdienį.

Menininkė, žinomos profesionalių šokėjų poros duktė, paveiksluose tarsi kuria scenines situacijas, artimas šešėlių teatrui ir muzikiniams kūriniams. Palangės ir lango rimas čia yra tarytum scenovaizdžio dalis, kaktuso siluetas, kaip ir kiekviena kita detalė, paklūsta apgalvotai ir taupiai choreografijai.

Parodos kuratorės, Vilniaus dailės akademijos profesorės dr. Ramintos Jurėnaitės sumanymu paroda pateikiama kaip tapybos instaliacija dialoge su jau esama architektūra – VDA parodų salės „Titaniko” pirmo aukšto ekspozicine sale. Sukuriama erdvė, kurioje žiūrovas persismelkia Gineitytės paveikslams būdinga skaidria melancholija.

Parodos laikas: 2018.01.18 – 02. 18

Parodos kuratorė: VDA profesorė dr. Raminta Jurėnaitė

Parodos organizatorius: Contour Art Gallery, Vilnius

Parodą remia: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Clear Channel Lietuva, Vilniaus dailės akademija

Parodą lydintys renginiai:

2018 m. sausio 18 d. 12 val. – spaudos konferencija parodoje.

2018 m. sausio 27 d. 12 val. – edukacinis užsiėmimas vaikams (ir ne tik), padėsiantis įsigilinti į abstrakčios tapybinės raiškos specifiką. Užsiėmimą vyksiantį parodoje organizuos Contour Art Gallery, jį ves tapytoja Eglė Gineitytė.

2018 m. vasario 7 d. 18 val. – menininkės Eglės Gineitytės ir parodos kuratorės Dr. Ramintos Jurėnaitės pokalbis apie šiuolaikinę tapybą ir pačios Gineitytės kūrybos genezę. Pokalbį moderuos Contour Art Gallery steigėja Vilma Mačianskaitė.