.
2017    04    09

Dviejų parodų atidarymai galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

 InFlow

Balandžio 12 d. 18 val. galerijoje „Meno parkas“ vyks dviejų parodų atidarymai – „BALANDIS 2524“ (Benxamín Álvarez, Xesco Mercé ir Marc Vilallonga, galerija „La Xina A.R.T.“, Barselona) bei Gretos Grendaitės ir Tomo Vosyliaus „Namų patogumai“ (galerija „Meno parkas“).

Benxamín Álvarez, Xesco Mercé, Marc Vilallonga. BALANDIS 2524

Balandžio 12 d. (trečiadienis) 18 val. galerijos „Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas) antrojo aukšto ekspozicinėse erdvėse vyks galerijos partnerių iš Barselonos – galerijos „La Xina Art” paroda BALANDIS 2524. Parodoje bus eksponuojami Benxamín Álvarez, Xesco Mercé ir Marc Vilallonga kūriniai.

Džiaugsmingo atsitiktinumo dėka, „Meno Parkas“, kaip ir La Xina A.R.T. šiemet švenčia savo dvidešimtmetį. Laimingi, galėdami švęsti abi šventes kartu, galerijos iš Barselonos nariai paruošė parodą, kuri leis pažymėti šias progas kaip pridera. Paroda „Balandis 2524“ draugėn suburia trijų ilgiausiai priklausančių La Xina A.R.T. meininkų – Benxamín Álvarez, Xesco Mercé, Marc Vilallonga – kūriniją. Parodos pavadinimas jūsų nuostabioje ir (mums) egzotiškoje kalboje nurodo ne vien balandžio mėnesį, bet ir tikslų kilometrų skaičių įveikiant atstumą tarp skiriantį „Meno Parką“ ir mūsų patalpas Barselonoje. Šiai ekspozicijai mes paruošėme tris darbų ciklus. Benxa darbai, daryti su spalvotu tušu ir akvareliniais pieštukais, dėka šių priemonių atrodo keisti, bet jautrūs ir vaiduokliški. Xesco kūriniai yra iš jo ilgalaikio projekto „Melų Žodynas“ – daugiau nei 250 koliažų iš plastiko, kurie piešti purškiamais dažais ar tušinukais. Marc pristato savo darbus iš senų tapetų katalogų, kurie jo namuose buvo naudoti prieš 70 metų – karpydamas juos autorius gauna stebinančius ir traukiančius rezultatus. Keista šių menininkų kombinacija yra chromatiškas kokteilis, linksmas ir ryškus – toks, kokiu visada norėjo būti La Xina A.R.T.

Paroda veiks iki gegužės 18 d.

Paroda yra galerijos „Meno parkas” tęstinio tarptautinio kultūrinių mainų projekto „Meno linija” dalis.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija bei Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui”.

Greta Grendaitė, Tomas Vosylius. NAMŲ PATOGUMAI

Balandžio 12 d. (trečiadienis), 18 val, galerijos „Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas) trečiojo aukšto ekspozicijų erdvėje, vyks galerijos menininkų Gretos Grendaitės ir Tomo Vosyliaus („Legal (Art) Lovers“) parodos „Namų patogumai“ atidarymas. Paroda yra 2-osios Kauno tarptautinės grafikos bienalės „Fragmento evoliucija” dalis.

Eidami lyg sala vandenyne tuo išplikusiu plotu, pamatė, kad tolumoje paviršius vienoje vietoje banguoja ne tolygiai, o padrikai, tarsi koks gyvūnas, gal milžiniškas kiškis, būtų lenkęs žoles, bet jei ten ir būta kiškio, jis liuoksėjo ne tiesiai, o vingiais, greičiau už kiekvieną kiškį. Mūsų keliautojams jau teko sutikti įvairių gyvūnų, tarp jų ir tokių, kuriais negalėjai pasitikėti, todėl jie sustabdė arklius, kad pasiruoštų naujai kovai“[1].

Kovos reiškinį sunaikino pasiruošimas. Atvėrė upę. Krantais visada vaikštinėjai. Į ją neri, iš jos ką nors trauki. Potvynis. Atoslūgis. Atsitrauki, priartėji, kai didysis kiškis įspėja. Matai kitą upę sutekant į šią ar šią į aną. Ieškai skaidriausios. Užmarštis į užkampį susiurbė narcizų lysves, kirvarpų kiaušinius, zombių išnaras. Nugrimzdo ir kova, jei ji buvo.

Rankos atstumas lemtingas kam skęstant. Prireikus puoli į srovę. Svorio kategorijos skirtingos, rizikinga. Bet upė palanki, nesisavina. Češyro katinas šypteli. Kitu krantu nustraksi baimės kiškis. Nustembi – mažas. Ataidi šūviai. Pūkšteli stirna. Nesužeista. Pasiduoda tėkmės atkarpai, išlipa tavo krante, krūpteli sutikus lydėjusį žvilgsnį, nurimsta, šuoliuoja skardžio pakraščiu.

Kovos nėra. Jei sapnas priplukdo, atpažįsti iš kvapo, apiplauki ieškančius karo, jis neįvyksta. Praleidi ir kiškį. O jei įkyri, atstumi veidrodžiu. Pats nuskrendi vandens paukščiu, virsti atspindžiu stirnos akyse. Jos primena tavo upes, bangavimą, mirksnių punktyrą, unikalias salas ir kitus svarbius niekniekius – atstumą, trukmę, stichijų (ne)materialumą, vandenį, orą, …namus. Jie visur. Kvėpuoji. Šast, vėl kiškis. Beveik besvoris. Periferinio matymo lauke šešėlis nustraksi namų stogu, dingsta atminties debesų sode pakeliui nuversdamas tik vazoną. Negaila. Laiku perspėja, ima patikt. Kiškio šuolių aidas primena: gyvenimui rišlus siužetas nerūpi.

Greta Grendaitė / Tomas Vosylius

Greta Grendaitė ir Tomas Vosylius į galeriją „Meno parkas“ grįžta su čia ir pradėto projekto „Persirengimas“ trečiąja paroda. Projektas nuo 2013 m. keliauja, kinta, o teminė linija išlieka. Kūrybiškai įsitraukę į socialinės pasakos, atminties kontekstus, autoriai žvelgia ir į savo pačių atspindžius juose. Atspindys svarbus tiesiogine prasme ir metaforiškai kalbant apie dualumą bei savivoką Kito akivaizdoje. Kultūros teorijoje šmėkščiojant sąvokoms „pasaulis po tiesos“, „pasaulis po gėdos“ ir pan., menininkai pristato parodą kaip atvirą galimybę kodų dėlionei, o kai kurių objektų atveju siūlo ir fizinį įsitraukimą.

Radę nors ir ne savo mėgstamiausią, bet puikiai minėtas aktualijas per viduramžių išsigalvojimus reflektuojantį romaną, parodos autoriai žaidžia nukreipdami archetipinio melagio Baudolino aistringo pasakojimo vagą link juntamos „realaus gyvenimo tiesos“. Ar ši nėra utopinė? Juk tokio veiksmo intencija prieštarauja tradicinėms meno kaip atotrūkio nuo kasdienybės reikšmėms. Tad kviečiama ne tik pamąstyti, kaip patys priimame informaciją iš aplinkos, bet ir pasinaudoti siūlomais simboliais, „patikslinti“ niuansus, sukurti naujus kodus ar savo pasaką.

[1] “Baudolinas”, Umberto Eco. Vilnius: Tyto Alba, 2002. P. 331. Skyrius „Baudolinas atvyksta į Pndapecimą“.

Paroda veiks iki gegužės 18 d.

Parodą iš dalies remia Kauno miesto savivaldybė.