.
2013    12    04

Dieterio Roelstraete paskaita „Aistra realybei" – paskutinis Naujojo realizmo šiuolaikiniame mene paskaitų ciklo renginys

artnews.lt

dieter

Gruodžio 6 d., penktadienį, 18 val. VDA Dizaino inovacijų centre (DIC), 112 a. (Maironio g. 3, Vilnius) vyks Čikagos šiuolaikinio meno muziejaus kuratoriaus, filosofo ir meno teoretiko Dieterio Roelstraete paskaitoje „Aistra realybei” (A Passion for the Real).

Roelstraete šioje paskaitoje tęs anksčiau pradėtą „realizmo ginčo” (the Realist Controversy) kritinį tyrimą, šįkart išeities pozicija pasirinkdamas paskutiniąsias jo paties kuruotas parodas – „Goshka Macuga: ekspozicija, A” (Goshka Macuga: Exhibit, A) ir „Kastuvo kelias” (The Way of the Shovel) (abu projektai įgyvendinti Čikagos šiuolaikinio meno muziejuje); bus kalbama apie nūdienos realizmo visais kompromisiniais jo pavidalais – nuo fotorealizmo iki socialinio realizmo – troškimą šiais siurrealiais laikais.

Dieteris Roelstraete – Manilow vyriausiasis kuratorius Čikagos šiuolaikinio meno muziejuje. 2003-2011 m. dirbo kuratoriumi Antverpeno šiuolaikinio meno muziejuje MuHKA. Filosofo išsilavinimą turintis Roelstraete yra buvęs žurnalo „Afterall” redaktorius ir vienas iš leidinio „FR David” kūrėjų. Jo tekstai nuolatos pasirodo šiuolaikiniam menui ir kultūrai skirtuose žurnaluose („Frieze”, „e-flux”, „Texte zur Kunst”, „Artforum”, „Mousse”) bei kataloguose.

Apie paskaitų ciklą „Naujasis realizmas šiuolaikiniame mene”

XIX a. realizmas kvietė gyventi savuoju laiku, registruoti savojo laikmečio bruožus, manieras ir idėjas – il faut être de son temps, skelbė Gustave Courbet. Jeigu realizmas yra konkretaus laikotarpio simptomų liudytojas ir laidininkas, koks tuomet galėtų būti (ar yra) ir kaip meno kūriniuose reiškiasi XXI a. realizmas?

Mokslo, technikos, skaitmeninių technologijų, komunikacijos ir informacijos parametrai pretenduoja tapti vienais pagrindinių faktorių, iš kurių vienokia ar kitokia forma plaukia šiuolaikinio pasaulio ypatybės: globalus vaizdų paplitimas, daiktų ir žmonių buvimo pasaulyje dehierarchizacija, tarpdaiktinė komunikacija, naujoviška moralinės ir politinės atsakomybės forma, etinės (ir estetinės) nuostatos pasaulio atžvilgiu kaita. Paskaitų ciklo metu meno kūrinio ir pasaulio santykį bandoma nužymėti realizmą šiuolaikinime mene suprantant kaip daugialypį reiškinį: ar galima meno kūrinio nepriklausomybė nuo suvokiančiojo subjekto? Kokia yra „koreliacionistinės estetikos” režimo alternatyva? Kaip meno kūrinio suvokimą, jo vertę ir (politinę) galią veikia globalus vaizdų pasklidimas ir jų sudaromi tinklai? Ar naujasis realizmas gali tapti manifestu, kviečiančiu bendros socialinės ir politinės tikrovės reflektavimui? Paskaitų ciklo metu siekiama išryškinti realistines tendencijas šiuolaikinio meno praktikose bei apmąstyti realizmo sąvoką atgaivinančias teorines prieigas, jų formas bei ypatybes.

Pranešėjai: Armen Avanessian (Berlyno laisvasis universitetas), David Joselit (Yale universitetas), Dieter Roelstraete (Čikagos Šiuolaikinio meno muziejus).

Kiti renginiai: Armeno Avanessiano paskaita spalio 9 d. ir Dieterio Roelstraete’s paskaita gruodžio 6 d. Visi renginiai vyks VDA DIC, 112 a. (Maironio g. 3, Vilnius).

Renginio organizatorė: Inesa Pavlovskaitė