.
2014    06    17

Dexter Sinister paroda „Nebaigto kūriniO“ ŠMC

artnews.lt
dexter sinister

Birželio 20 d., penktadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre atidaroma Dexter Sinister (Stuarto Bailey (JK) ir Davido Reinfurto (JAV)) dueto paroda „Nebaigto kūriniO“. Tai paroda, kurios eksponatai vienaip ar kitaip iškreipia laiko ir erdvės parametrus.

Birželio 21 d., šeštadienį, 22.30 val. ŠMC kviečia į paskaitą-užkalbėjimą „Paskutinio dūžio“ – bandymą „sudalyvauti“ pernykštės Venecijos bienalės Lietuvos paviljono atidarymo vakare. Jungtinio Lietuvos ir Kipro paviljono kuratoriaus Raimundo Malašausko kvietimu duetas šiai parodai, pavadintai „oO“ ir vykusiai modernistiniame Venecijos sporto komplekse, sukūrė instaliaciją „Nebaigto kūrinio“ („Work-in-Progress“): priešinguose krepšinio salės galuose buvusios švieslentės buvo suprogramuotos taip, kad laiką rodytų ne įprastais skaičiais, o didžiosiomis ir mažosiomis raidėmis „o“. Šiuolaikinio meno centre dieną prieš „užkalbėjimą“, penktadienį, atsidaro paroda „Nebaigto kūrinio“, kurioje duetas tęsia Venecijoje pradėtą darbą ir kurioje greta keleto „Dexter Sinister“ kūrinių pristatomi tokie menininkai kaip Kazys Varnelis, Bruno Munari, Alighiero e Boetti, Muriel Cooper, Giuseppe Penone, Angie Keefer, Stephen Willats ir keletas kitų. Visi parodos eksponatai vienaip ar kitaip iškreipia laiko ir erdvės parametrus.

Šeštadienio renginys „Paskutinio dūžio“ prasidės 23 val. ir truks lygiai valandą. Organizatoriai prašo žiūrovų nevėluoti, durys bus atviros nuo 22.30 val.

Kuratorė: Virginija Januškevičiūtė
XII Baltijos trienalė

Paroda veiks iki rugpjūčio 17 d.

„Dexter Sinister“ – tai dizainerių, leidėjų, menininkų ir rašytojų Stuarto Bailey (JK) ir Davido Reinfurto (JAV) duetas. Reinfurt baigė Šiaurės Karolinos ir Jeilio universitus JAV ir 2000 m. įkūrė dizaino studiją „O-R-G“. Beveik tuo pat metu Bailey, baigęs Rydingo universitetą Jungtinėje Karalystėje ir „Werkplaats Typografie“ studijas Nyderlanduose, tapo vienu iš žurnalo „Dot Dot Dot“ steigėjų.„Dexter Sinister“ susiformavo 2006 m. iš paskatos rasti kitokį, ekonomišką, „just in time“ leidybos modelį, nei įprasta šiuolaikinėje konvejerinėje didelių apimčių spaudos pramonėje. Nuo tada šis pavadinimas ženklina tris sritis: 1) leidyklą, 2) knygyną/studiją Niujorke, Lower East Side ir 3) meno erdvėms skirtus, o dažnai – ten pat ir sukurtus kūrinius. Drauge su Angie Keefer duetas neseniai įkūrė dar vieną instituciją, „The Serving Library“.

Iliustracija: Dexter Sinister, Nebaigto kūrinio, 2014–2013. Roberto Narkaus nuotrauka.