.
2012    04    17

Dainiaus Liškevičiaus projektas „Muziejus“ NDG

artnews.lt

Balandžio 19 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) pristatomas Dainiaus Liškevičiaus projektas „Muziejus“.

Naujas Dainiaus Liškevičiaus projektas atveria platesnei diskusijai kūrybiškumo ir kūrybos sampratas. Provokatyviai imituodamas muziejinės veiklos principus ir institucijos teikiamą statusą bei gretindamas sovietinės okupacijos laikotarpio istorinių figūrų rezistencijos ir politinio protesto formas su menininko biografija ir kūrybine veikla, D. Liškevičius iškelia protesto kaip kūrybinio akto idėją.

Atsižvelgdamas į rezistencijos ir dailės gyvenimo istoriją, D. Liškevičius siūlo sovietinių metų Lietuvos dailės istorijos diskursą išplėsti, į jį įtraukiant politinį protestą kaip meninę praktiką. Politinis protestas šiame projekte traktuojamas kaip radikaliausia meninės raiškos priemonė, oponuojanti ideologiniam diktatui ir diskutuojanti su nuosaikiu, nonkonformistiniu „tyliuoju modernizmu“.

„Muziejaus“ istorija – tai hipertekstualus pasakojimas pirmuoju asmeniu, konceptualiomis ir formaliomis jungtimis susiejantis ekspozicijoje pristatomas sovietinės okupacijos meto politinio protesto formas, jas atstovaujančius istorinius asmenis ir kultūrinius artefaktus su paties menininko biografijos fragmentais ir kūryba.

Dainius Liškevičius (g. 1970) – vienas aktyviausių šiuolaikinių menininkų, XX a. dešimtame dešimtmetyje ženkliai prisidėjo prie dailės raiškos atnaujinimo Lietuvoje.

Paroda NDG veiks iki gegužės 20 d.

Nuo balandžio 19 d.  projekto „Muziejus“  fragmentas/tęsinys paraleliai pristatomas Šiuolaikinio meno centre. Ekspozicijoje tarp kelių objektų pristatomas videofilmas Kodėl, kuriame Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus Romualdo Budrio išsakyta frazė komentuoja tuometinį įvykį Ermitaže ir nusako inteligentijos (šviesuomenės) oficialų/neoficialų požiūrį į šį įvykį. Filme panaudota medžiaga iš Lietuvos televizijos publicistinės laidos Žurnalisto tyrimas (2007), kurioje transliuotas RTR Planeta televizijos kanalo dokumentinės simuliacijos fragmentas.

Eksponatai:
Projekto Muziejus plakatas
Videofilmas Kodėl, 2011, 23 sek.
Piešinys. Be pavadinimo. Popierius, pieštukas, 2011.
Objektas. Be pavadinimo. Organinis stiklas, kareivio figūrėlė, žaidimo kauliukas, 2011.
Lentelė. Aliuminis, žemės forma, 24 x 30. Kūrinys rodytas ŠMC parodoje Subordinacija 1996 m.