.
2015    05    14

Beno Šarkos koliažų paroda „Nuostabusis sapnuotojas“ galerijoje „si:said“, Klaipėdoje

artnews.lt

Benas Sarka_nuostabusis sapnuotojas

Gegužės 15 d. (penktadienį) 18.00 val. galerijoje „si:said“ (Galinio Pylimo g. 28, Klaipėda) pristatoma Beno Šarkos koliažų paroda „Nuostabusis sapnuotojas“.

Paroda „Nuostabusis sapnuotojas“ tęsia 2013 m. kurtą ciklą „Rojus smegenų žievės peizažuose“. Tąkart B. Šarka dekonstravo neurologų-psichiatrų graikų Georg N. Koskino ir rumunų Constantin von Economo smegenų žievės tyrimų fotografijas, atspaustas 1906 m. Berlyne. Nervinių ląstelių topografijoje menininkas tapė galimo rojaus kontūrus.

Koliažų ciklas „Nuostabusis sapnuotojas“ sukurtas prieš šešetą metų, bet Lietuvoje bus tik pirmą kartą pristatytas. Šiame cikle panaudoti 6-7 dešimtmečių Niujorke leidžiamų žurnalų ir Naujosios Vilnios psichiatrijos fotografijos. Autorius tęsia smegenų žievės tyrinėjimus. Rojaus paieškos neuronų geografiniame raizginy persikelia į išorinę aplinką. Vidinė emigracijai iš savęs paties. Tarsi kino kadrais iš vadinamos realybės su budos šypsena montuoji savo sapną. Kaip ir kokiais daiktais, atributais, žodžiais, įvaizdžiais ir vaizdais kuriame rojų šiapus savęs?

Benas Šarka (g. 1963) – alternatyvaus teatro kūrėjas: režisierius, aktorius, performansininkas, dailininkas. 1984–1988 m. studijavo režisūrą Valstybinės konservatorijos (dabar LMA) Klaipėdos fakultetuose. 1987 m. įkūrė nepriklausomą teatrą „Gliukai“, kurio dauguma pasirodymų vyksta ne teatrinėse erdvėse (gatvėje, sandėliuose, aikštėse ir t.t.). B. Šarka beveik tris dešimtmečius kuria ir gyvena Klaipėdoje. Vietos kultūrinės bendruomenės įvardijamas pirmuoju klaipėdietiškos kultūros amabasadoriumi (L. Kraniausko, A. Gedučio, A. Aciaus, S. Kraniauskienės, J. Viluckienės, E. Spiriajevo monografija „Klaipėdos diskursai 1990–2010 m.: sociologinė miesto tapatybių rekonstrukcija“, 2012, Klaipėdos universiteto leidykla), turinčiu išskirtinį autoritetą, su niekuo nesupainiojamą unikalų stilių. B. Šarka ne tik reprezentuoja, bet iš tapo Klaipėdos kultūros ikona, prekiniu ženklu.

Paroda veiks iki gegužės 26 d.