.
2018    02    02

Atviras kvietimas teikti paraiškas 2018-19 m. rezidencijoms ir 8-ajam Inter-formato simpoziumui NMK

artnews.lt

Paraiškų teikimo terminas: 2018 m. kovo 15 d., 23:59 val.

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos (NMK) rezidencijų programa atvira tiek pradedantiems, tiek jau įsitvirtinusiems menininkams, dizaineriams, architektams, kuratoriams bei tyrėjams. NMK yra viena iš didžiausių meno, rezidencijų bei edukacijos institucijų Šiaurės ir Baltijos šalių regione. Joje suteikiama galimybė dirbti naujame šiuolaikinės architektūros pastate, įkurtame miškingoje Nidos vietovėje. Nuo 2011 m. kolonijoje rezidavo daugiau negu 350 menininkų ir kultūros profesionalų.

Gyvenimo ritmas ir atmosfera kolonijoje priklauso nuo sezono bei vykstančių programų. Įprastai joje reziduoja nuo 7 iki 70 žmonių. Didžiąją metų dalį – nuo spalio iki balandžio mėnesio – galima mėgautis vienuma, kurią kartais paįvairina į praktikas bei dirbtuves atvykę meno profesionalai ir studentai. Liepos-rugpjūčio mėnesiais Nidoje įsibėgėja aktyvus, bet ne per daug intensyvus kurortinis gyvenimas.

Gyvenimo ir socialinė aplinka kolonijoje užtikrina komfortabilias rezidavimo sąlygas. Kiekvieną iš penkių rezidencijos studijų sudaro 2 aukštus apimantis 65 kv/m bendras plotas ir visi reikalingiausi patogumai. Visus metus kolonijoje reziduoja nuolat besikeičianti menininkų bendruomenė, taip pat yra prieinamos profesionalios dirbtuvės, darbuotojų konsultacijos ir kūrybinės bei socialinės erdvės su reikiama įranga.

Individualios rezidencijos (40 vietų)
2018 m. rugsėjis–2019 m. gegužė

Trukmė: rekomenduojame dviejų mėnesių trukmės rezidencijas, tačiau jos gali trukti nuo vieno iki keturių mėnesių.
Kainos: Stipendijos šiuo metu neteikiamos; atrinktiems kandidatams išduodamas rekomendacinis laiškas siekiant gauti asmeninę stipendiją. Gyvenamosios erdvės bei studijos kaina atrinktiems rezidentams yra 400 EUR per mėnesį. Į kainą įtraukta įrangos nuoma, bevielis internetas, naudojimasis bendromis erdvėmis ir dviračiai.

Nidos doktorantų mokyklos (NDM) rezidencijos, skirtos doktorantūros teoretikams bei praktikams
2018 m. rugpjūtis – rugsėjis

Programa siūlo tarptautinius doktorantūros kursus ir rezidencijas meno, dizaino, architektūros, medijų ir meno istorijos doktorantūros studijų tyrėjams iš Vilniaus dailės akademijos, Aalto universiteto ir kitų, programa susidomėjusių mokslo ir švietimo institucijų. Atrinkti doktorantūros rezidentai gali prisijungti prie vasaros mokyklos intensyvių kursų apie meninio tyrimo ekpoziciją rugpjūčio 26-31 d.
Vadovai: Prof. Dr. Mika Elo, Dr. Joanne Morra, Dr Michael Schwab, Prof Henk Slager.
Kainos: sąlygos galioja tokios pačios, kaip individualioms rezidencijoms. Atrinktiems rezidentams suteikiama galimybė nemokamai dalyvauti vasaros kursuose ir gauti 5 akademinius (ECTS) kreditus.

1 metų trukmės rezidencija Šiaurės arba Baltijos šalių menininkui
2018 rugsėjis–2019 rugpjūtis

Menininkai gali aplikuoti vienerių metų rezidencijai kolonijoje. Įsitvirtinti vienoje vietoje, kol kiti rezidentai keičiasi kas 1-2 mėnesius – nemažas išbandymas. Menininkas turėtų skirti apie 25% kūrybiniam procesui ir rezidencijos programos vykdymui.
Parama: Studijų kaina ir pagrindinės pragyvenimo išlaidos yra padengiamos.

Egipto-Lietuvos rezidencijų mainai tarp Nidos meno kolonijos ir MASS Alexandria
2018 m. rugsėjo 1 d. – spalio 31 d. Egipto menininko rezidencija Nidoje
2018 m. spalio 1 d. – lapkričio 30 d. dviejų Lietuvos menininkų rezidencija Aleksandrijoje

Ši rezidencija yra naujo bendradarbiavimo projekto tarp MASS Alexandria ir VDA Nidos meno kolonijos dalis. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir MASS Alexandria įkūrėjas bei direktorius Wael Shawky. MASS Alexandria kviečia reziduoti vizualiųjų menų kūrėjus, bent dvejus pastaruosius metus gyvenusius Lietuvoje ir dalyvavusius vietiniame bei tarptautiniame meniniame gyvenime: grupinėse parodose ir pristatymuose, vaizdo peržiūrose, eksperimentinio pobūdžio parodose, konferencijose bei pokalbiuose, ir turinčius bent bakalauro laipsnį meno ar eksperimentinio kino srityje.
Trukmė:
2 mėnesiai.
Tinkami kandidatai: Egipto ir Lietuvos menininkai, gyvenantys savo šalyse.
Parama: atrinktiems menininkams padengiamos visos išlaidos.
Daugiau informacijos apie mainų programą

Kvietimas teikti paraiškas dalyvavimui ir produkcijos rezidencijai 8-ajame Inter-formato simpoziume apie skaitmeninio įžeminimo apeigas
2018 m. birželio 20-24 d.
Kuratoriai:
Andrew Gryf Paterson (SCO/FI/LV), Vytautas Michelkevičius (LT), Jurijus Dobriakovas (LT) ir Jogintė Bučinskaitė (LT).
Kolonija, bendradarbiaudama su Inter-PAGAN partnerių tinklu, suburia apie 50 vizualaus ir garso meno kūrėjų, kultūros praktikų, tyrėjų ir teoretikų, kritiškai atgaivinančių, perkuriančių, kvestionuojančių ir skleidžiančių tradicinius žinojimus, praktikas bei tikėjimus, (post-)folklorą ir lokalumo bei vietinės tradicijos sampratas šiuolaikinio meno ir kultūros lauke.
Skaitmeninio įžeminimo apeigos (angl. Rites & Terrabytes) – tai nuoroda į susiklosčiusią nevienareikšmišką situaciją, kuomet vis labiau jaučiame arba trokštame jausti ryšį su senaisiais ritualais ir praktikomis.  Visa tai vyksta komunikacinių technologijų persmelktame „postšiuolaikybės“ pasaulyje.
Pilnas aprašymas, raktažodžiai bei paraiškų teikimo detalės.
Parama:
visiems atrinktiems dalyviams iš dalies padengiamos išlaidos kelionei (iki 250 EUR), suteikiamas apgyvendinimas triviečiuose kambariuose ir maitinimas simpoziumo metu.
Produkcijos rezidencijos (2018 m. gegužė–birželis) rezidentai gaus 700 EUR per mėnesį stipendijas, pagal susitarimą bus apmokamos medžiagų išlaidos.

Prašome vadovautis paraiškų teikimo gairėmis

Daugiau informacijos mūsų puslapyje

Iliustracijoje: Dūminė menininkės Ruth Proctor eisena „Dangus griūva”, 2017. Andrėjaus Vasilenko nuotrauka