.
2014    02    03

Andriaus Zakarausko solo paroda „Vardan“ galerijoje „Vartai“

artnews.lt
vardan

Vasario 4 d. (antradienį), 18 val. Galerijoje VARTAI pristatoma jau trečioji vieno iš perspektyviausių ir labiausiai vertinamų jaunosios kartos tapytojų – Andriaus Zakarausko – solo paroda. Visas galerijos sales užimančioje ekspozicijoje bus pristatomi pastaraisiais metais sukurti tapybos darbai bei koliažai, kuriuose menininkas plėtoja tapybos kaip ideologijos bei kulto kūrimo temas, mėgindamas (de)konstruoti jų tarpusavio ryšius. Parodoje „Vardan“ analizuojamos problemos yra neatsiejamos nuo ankstesnės menininko kūrybos, kurioje taip pat buvo apmąstoma tapyba, tapytojo vaidmuo ir tapybos įtaigumas.

Naujausiuose darbuose A. Zakarauskas tapybinėmis priemonėmis – spalva, potėpiu, prie abstrakcijos priartėjusiomis kompozicinėmis struktūromis – kuria savotišką „utopinę ideologiją“, siedamas ją su tapyba ir tapytojo figūra. Cituodamas, interpretuodamas didžiųjų diktatūrinių ideologijų bei religijų kultivuotą propagandinę retoriką, įsakmų ir kartu įkvepiantį patosą, laikyseną bei gestus menininkas pajungia juos tapybai. Taip sukuriama fiktyvi, kultui artima atmosfera, kurioje išryškinamas menininko kaip demiurgo (visagalio kūrėjo) vaidmuo.

Menininką ypač domina ideologijų kūrimo struktūra, elementai, kurių nuoseklus kartojimas, išraiškos intensyvumas, įvairios asociacijos tampa savarankiškomis ir įgaliomis paveikti suvokėjo sąmonę. A.Zakarauskas nuolatos sugrįžta prie klausimų apie pačią kūrybos prigimtį ir kūrėjo dieviškumo mitą. Parodos pavadinimas „Vardan“, dažnai siejamas su tikėjimu, religiniu ar kitokiu idėjiniu pasiaukojimu, pasitarnauja kaip parodos idėją atskleidžiantis raktas. Greta tapybos darbų pristatomuose koliažuose, trimačiuose objektuose taip pat gvildenami įvairūs rūpimos temos aspektai.

A.Zakarauskas (gimė 1982 m. Kaune) gyvena ir kuria Vilniuje ir Kaune. 2001-2005 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje, 2004 m. Miguel Hermandez universitete. 2010 m. įgijo tapybos magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Menininko kūryba buvo pristatyta tokiose galerijose kaip Schultz Contemporary (Vokietijoje), Andreas Binder galerijose (Olandija, Vokietija, JAV), Traghetto galerijoje (Italija), Gallery Römerapotheke (Šveicarijoje), Studio d’Arte Cannaviello (Italija), Galerija MittelEuropa (Švedija), Šiuolaikinio meno centre (Vilnius), meno mugėse ViennaFair, Hangar 7 (Austrija) ir kt. 2009 m. pelnė I vietos apdovanojimą konkurse “Jaunojo tapytojo prizas”, o 2011 m. Jaunojo kūrėjo premiją, įsteigtą Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos.

Paroda veiks iki kovo 15 d.