.
2017    12    02

Anastasijos Sosunovos kūrinio „Demichovo Šuo” pristatymas Ignalinos Sporto ir Kultūros namuose

artnews.lt

Anastasija Sosunova, Rupert bei kuratorius Adomas Narkevičius maloniai kviečia į video kūrinio „Demichovo šuo“ pristatymo vakarą gruodžio 3 dieną, sekmadienį, 16 valandą, Ignalinos Kultūros ir Sporto Centro „Žvėryno“ salėje (Ateities g. 43, Ignalina). Demichovo šuo – tai Sovietų Sąjungos mokslininko Vladimiro Demichovo, 1954 metais įvykdžiusio pirmąsias pasaulyje galvos persodinimo operacijas, eksperimentų rezultatas. Jų metu buvo sukurti po dvi galvas turintys, kurį laiką tokioje būsenoje išgyvendavę šunys. Šiuos eksperimentus menininkė pasiteikia kaip alegoriją kultūriniams nevientisumams ir identiteto konfliktams savo artimoje aplinkoje apsvarstyti. Kūrinyje naudojama filmuota medžiaga buvo renkama Ignalinoje ir Vilniuje, derinama su fiktyviais personažais, tikrovės chimeromis ir ne visai lietuviškais pasakojimais. Renginio metu lankytojai kviečiami prisijungti prie video kūrinio peržiūros bei neformalių diskusijų ragaujant autorės parinktus gėrimus. Įėjimas nemokamas.

Anastasija Sosunova (g. 1993) iš Ignalinos kilusi menininkė gyvenanti ir dirbanti Vilniuje. Anastasija baigė bakalauro studijas grafikos meno srityje bei šiais metais apsigynė skulptūros magistrą Vilniaus Dailės Akademijoje. Menininkės kūrybinė praktika apima skulptūros, estampo, video, dizaino ir piešimo sritis, kurias ji jungia savo instaliacijose. 2016 metais Anastasija buvo Rupert alternatyvios edukacijos programos dalyvė, o tų pačių metų rudenį praleido dirbdama menininkės Laure Prouvost studijoje Belgijoje, kur sėmėsi patirties parodų instaliavimo srityje. 2017-siais stažavosi „kim?“ Šiuolaikinio Meno centre Rygoje bei atstovavo Vilniaus Dailės Akademiją “StartPoint” Europos meno absolventų parodoje Prahoje. Šiuo metu savo meninėje praktikoje ji ieško naujų žmonijos apibrėžimo ir prezentacijos būdų, analizuoja „ateivio“ reiškinį skirtingų bendruomenių kontekste, pasitelkdama asmeniškas identiteto paieškų patirtis ir meninio tyrimo metodus.

Rupert dalinai remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba bei Vilniaus miesto savivaldybė.

Organizatoriai dėkoja renginio partneriams Ignalinos kultūros ir sporto centro Kultūros skyriui ir Dailės studijai.