.
2013    11    19

Algirdo ir Remigijaus Gataveckų socialinio meno projekto „Poveikis“ piešinių paroda LDS Panevėžio skyriaus galerijoje „Galerija XX“

artnews.lt

A. ir R. Gataveckų parodos plakatas

Lapkričio 22 dieną, trečiadienį, 17:00 val., galerijoje “Galerija XX“ (Laisvės a. 7., Panevėžys) atidaroma Algirdo ir Remigijaus Gataveckų socialinio meno projekto “Poveikis“ piešinių paroda.

Algirdas ir Remigijus Gataveckai gimė 1985 m., Alytuje. Meniniais gabumais broliai pasižymėjo dar vaikystėje. Būdami 5-kerių metų surengė pirmają piešinių ir tapybos darbų paroda „Alytaus savaitiniame darželyje“. Baigę mokyklą įstojo į Vilniaus dailės akademiją, ten baigė monumentaliosios dailės (freskos-mozaikos) magistratūros studijas. Menininkai dalyvauja grupinėse parodose, tarptautiniuose simpoziumuose, mugėse, įvairiuose konkursuose, breiko turnyruose, rengia personalines parodas.

Broliai Gataveckai, profesionalūs breiko šokėjai, pirmiausiai visus nustebino 2009 m. dalyvaudami televizijos šou “Lietuvos talentai“, o 2012 metais Vilniuje vykusioje šiuolaikinio meno mugėje „Art Vilnius‘12“, Litexpo visus tiesiog pribloškė, kaip dailininkai. Už projektą „Poveikis“ autoriai buvo apdovanoti geriausiais tarptautinės šiuolaikinio meno mugės „Art Vilnius‘12“ menininkais (išrinktas žiūrovų).

Ši paroda atkeliavo ir pas mus į Panevėžio galeriją “Galerija XX“ čia eksponuojami darbai sukurti Alytaus vaikų globos namuose. Tokia socialinė aplinka artima tiek patiems autoriams, tiek jų kūrybai. Tai 2011- 2013 metais sukurti viso ūgio foto realistiniai globos namuose augančių jaunuolių portretai, nupiešti ant popieriaus, naudojant pastelę, sangviną, anglį viską fiksuojant laku.

Kaip teigia autoriai, “nuo 1993 – 2004 metų gyvenau Alytaus vaikų globos namuose, dažnai dar juose apsilankau ir palaikau glaudų ryšį su ten gyvenančiais vaikais. Esu puikiai susipažinęs su šia globos įstaiga. Tokia socialinė aplinka yra artima man ir mano patirčiai – ypatingai kūrybai. Todėl mano tyrimas yra glaudžiai susijęs su globos namuose gyvenančiais jaunuoliais.

Praktinis darbas didelės apimties užmojis – piešti viso ūgio fotorealistiniai jaunuolių portretai 194×102 cm. formatu t.y. nerealios valios reikalaujantis darbas. Siekiu savo darbštumo pavyzdžiu įkvėpti vaikų globos namų auklėtinius kūrybiškam gyvenimui.

Sumanyme nesu pašalietis – teoretikas, nes aš grįžtu į sau gerai pažįstama aplinką dalintis patirtimi, todėl kūrinys neatitolinantis, nepuošybinis, ne iš mados poreikio. Mano pranešimas neabstraktus ar nukreiptas visiems ir niekam. Šis kūrinys fokusuotas į konkrečius jaunuolius, kurie 2011 – 2015 paliks globos namus ir ims kurti savo gyvenimus. Todėl jiems kūryba, nors nebūtinai meninė, vaizduotė, kad ir buitinė, kultūra, nors ir nemuziejinė, yra svarbu. Tai skatina žmogų aukštesniems tikslams nei kad materialinė gerovė. Bendraudamas, būdamas kartu, kviesdamas dalyvauti, savo patyrimą perteikiu savo likimo draugams, taip įvesdamas juos į valios, ryžto, kūrybos erdvę.

Paroda veiks iki 2013. 12. 11