.
2012    01    17

Algirdo Aramino filmo „Kai aš mažas buvau“ peržiūra NDG

artnews.lt

Parodoje „Modernizacija. XX a. 7–8 dešimtmečių Baltijos šalių menas, dizainas ir architektūra“ eksponuojama vaizdo medžiaga iš 20 Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino žurnalų, televizijos laidų, dokumentinių ir mokslo populiarinimo filmų. Paralelinėje programoje galerijos auditorijoje vyks keturių pilnametražių filmų, kuriuose atspindi parodoje pristatomos temos, peržiūros.

Sausio 19 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks režisieriaus Algirdo Aramino filmo „Kai aš mažas buvau“ peržiūra. Prieš filmą laukia kino kritikės Živilės Pipinytės komentaras.

Esto Mati Unto romanas – universalus pasakojimas apie brendimą, parašytas imituojant tuomet itin madingo Sovietų Sąjungoje Ernesto Hemingway‘aus stilių. Perkeltas iš Estijos į Lietuvą, jaunasis filmo herojus Tomas maištauja prieš suaugusiųjų ir oficialiosios ideologijos veidmainiškumą, patiria pirmąją meilę ir seksualinę iniciaciją. Svarbus šio pasakojimo apie jaunatvišką maištą ir susitaikymą su tikrovę herojus yra Vilnius. Jis – ne tik dvasinių Tomo ieškojimų fonas, bet ir jo lyrinių išgyvenimų komentatorius. Naujos modernios erdvės filme suduriamos su dar „nenupudruoto” ir todėl poetiško senamiesčio vaizdais, modernūs interjerai, namų apyvokos daiktai prabyla apie vartojimo pagundas, o žirgynas, kuriame karaliauja tuomet įtakingiausio modernisto Juozo Miltinio suvaidintas personažas, atskleidžia didžiulį (ne tik Tomo) laisvės troškimą.

Įėjimas į kino seansą nemokamas

Iliustracijoje – kadras iš filmo „Kai aš mažas buvau”, rež. Algirdas Araminas, 1968, 70 min., LKS. Nuotrauka iš Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus fondų.