.

Grupinė paroda „Šaudyklė ir ruoželis“ Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“

Kovo 1 d., trečiadienį, 18 val. Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius) atidaroma Pauliaus Andriuškevičiaus kuruojama paroda „Šaudyklė ir ruoželis“, kurioje kūrinius pristato – Morta Jonynaitė, Eglė Jauncems, Ieva Rojūtė, Anastazija Tamošaitienė.

Užsitaisyk siūlais, atlaužk gaidukus, šauk! Juk nebus audinio, kurio visatos staklės nevaliotų išausti. Štai istorijos gobelenu srovena dviejų A. gyvenimai. Antai tėviškėlės žygūnėliai ir jųjų žygdarbėliai caksi it lenciūgėlis ant karšaus kilimėlio. Žiū, kaip giliai Lietuvos tautinis stilius įsigėręs į namų židinio rankšluostį, tarytum kokio medinio dievuko veidas. Ir jei ims rodytis, kad viskas vis iš kairės į dešinę, vis iš viršaus į apačią, permesk šaudyklę į kitą saują – ir nelyg liauno ešerio marga skiauterė iš nyčių vilnių išniręs ir sumirgėjęs ruoželis sušuks nei tau, nei man:

Làba gèra ant gràžaus svieto!

Iš pirmo žvilgsnio paroda „Šaudyklė ir ruoželis“ tyrinėja santykius – praeities ir dabarties, naivumo ir apsukrumo, motinos ir vaiko, tradicijos ir fikcijos, akių ir rankų, menininkės ir jos kūrinio, kolektyvo ir individo, grožio ir pragmatiškumo, meno ir amato. Kartais šie santykiai atrodo tvirti tarytum lininiai siūlai. Kartais jie vos pastebimi – lyg trapaus piešinio linijos. Jie nutrūksta ir vėl užsimezga, susipina ir išyra, kurdami vis naujus, o gal tik gerai laiko išdirbtus raštus. Bet juk tai tik iš pirmo žvilgsnio!

Parodoje pristatomi nauji šiuolaikinių menininkių Ievos Rojūtės, Mortos Jonynaitės ir Eglės Jauncems kūriniai kalba ir kalbasi apie buvusio ir esamo pasaulių rūpesčius, džiaugsmus, viltis, nuojautas. Jiems energingai antrina lietuvių liaudies artefaktai ir Anastazijos Tamošaitienės meno kūriniai iš „Židinio“ galerijos fondo. Šioje sutartinėje nėra vedančių balsų, veikiau nepertraukiamas gausmas kažko skausmingai artimo ir kartu dar nepažinto.

———-

Parodos „Šaudyklė ir ruoželis“ atidarymo metu vyks Živilės Krupickaitės, Dalios Stiklerienės ir Liepos Žukauskaitės atliekamas performansas. Parodą bus galima aplankyti galerijos „Židinys“ darbo valandomis: trečiadieniais-penktadieniais nuo 12:00 iki 18:00, šeštadieniais nuo 12:00 iki 16:00.

„Šaudyklė ir ruoželis“ veiks iki kovo 31 dienos, „Židinio“ galerijos lankymas nemokamas. Parodą lydės ekskursijos su menininkėmis ir kuratoriumi.

Kūrinius parodai skolina Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerija „Židinys“, ir Janinos Monkutės-Marks muziejus.

Dalyvės: Morta Jonynaitė, Eglė Jauncems, Ieva Rojūtė, Anastazija Tamošaitienė

Kuratorius: Paulius Andriuškevičius

Dizaineris: Jurgis Griškevičius

Partneriai: TemaProjects, Artnews.lt

Dėkojame Ramutei Raciūtei ir Laimutei Lukoševičienei

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.