.
2010    05    17

Migruojanti meno akademija svečiuojasi Prancūzijoje

artnews.lt

Migruojanciu-dailes-akademiju-dalyviai-dirba-salia-zirondos-estuarijos

Trijų šalių  meno studentai – Lietuvos, Vokietijos ir Prancūzijos – dalyvauja keliaujančio, naujų kūrybiškumo ir mokymosi formų ieškančio projekto „Migrating Art Academies“ ketvirtosiose kūrybinėse dirbtuvėse „Nomadic Living“. Trijų savaičių laboratorija, kurios metu bus „įveikta“ daugiau nei 9000 kilometrų, prasidėjo Lietuvoje ir šią savaitę tęsiasi prie didžiausių Europos žiočių Žirondos estuarijoje. Galutiniai kūrybinių dirbtuvių rezultatai šį šeštadienį bus pristatyti Prancūzijos kurorto Ruajano galerijoje „Captures“.

Šios kelionės metu tęsiama pagrindinė „migruojančių akademijų“ tema – naujų kūrybiškumo formų paieška kintančioje, mobilioje mokymosi institucijoje, kuri keliauja per Europą. Šiuo metu studentai kartu su prancūzų menininku Stany Cambot iš „Echelle Inconnue“ kolektyvo tiria Ruajaną ir jo apylinkes. Jie analizuoja socialiai atskirtų grupių gyvenimo būdo ypatumus, skirtumus tarp privačios ir visuomeninės erdvės, klajojančios architektūros reiškinius. Projekto dalyviai ruošia natūralių aplinkos garsų kompozicijų kūrinius, taip pat renka video medžiagą būsimiems darbams.

Keliaudami aplink Žirondos estuariją pietvakarių Prancūzijoje, studentai užsiėmė įvairia kultūrine veikla. Vadovaujami menininkės ir profesorės Sylvie Marchand jaunieji menininkai nagrinėjo ekologinių reiškinių įtaką šiuolaikiniam meno pasauliui, analizavo poetinę kintančios erdvės ir tėkmės tematiką. Tyrinėjimams studentai pasitelkė pačių įvairiausių įrankių spektrą – nuo pieštukų, plunksnų ir tušo, iki kompiuterių ir sensorių, fiksuojančių judėjimo, garso, atstumo, temperatūros pokyčius.

Dvi studentų  komandos keliones pradėjo iš Vilniaus ir Kiolno Vokietijoje, o su trečiąja susitiko Anguleme Prancūzijoje. Kelionės metu studentai jau aplankė parodas Paryžiuje, Anguleme ir Bordo miestuose, menininkų koloniją „Fabrique Pola“ Bordo mieste, stebėjo kaip senosios vyno tradicijos derinamos su šiuolaikiniu menu vyninėje „Winery“.

Laboratorijos „Nomadic Living“ metu taip pat ruošiamasi baigiamajai projekto konferencijai ir parodai, kuri spalio mėnesį vyks vengrų kultūros institute „Collegium Hungaricum“ Berlyne. Parodoje bus pristatyti geriausi studentų projektai, išvystyti migruojančios akademijos metu. „Migrating Art Acadmies“ įgauta patirtis bus užfiksuota knygoje, kuri taip pat bus pristatyta finalinėje projekto konferencijoje.

„Nomadic Living“ kūrybinių dirbtuvių rezultatus studentai pristatys „Captures“ galerijoje Ruajano mieste ateinantį šeštadienį, gegužės 15 d.

Apie „Migrating Art Academies“

„Migrating Art Academies“ yra bendras edukacinis trijų aukštųjų meno mokyklų projektas – Vilniaus dailės akademijos, Europos vizualiųjų menų mokyklos (Angouleme, Puatje, Prancūzija) ir Kiolno medijų menų akademijos (Kiolnas, Vokietija). Jo tikslas – sukurti inovatyvų edukacinį modelį, kuriame susijungtų naujos kūrybinių praktikų, mokymosi ir kolaboracijos formos. „Migrating Art Academies“ metu studentai turi galimybę dirbti autonominėje erdvėje tarp virtualaus ir realaus pasaulio, tarp jų įprastos akademijos aplinkos ir naujų, dar nepažintų vietų. Projektas yra remiamas Europos komisijos programos „Kultūra 2007-2013”.

Daugiau informacijos:

http://www.migaa.eu

Migruojančių dailės akademijų dalyviai Bordo šiuolaikiniame meno muziejuje

Migruojančių dailės akademijų dalyviai Bordo šiuolaikiniame meno muziejuje.

Projekto dalyviai stebėjo, kaip senosios vyno tradicijos derinamos su šiuolaikiniu menu vyninėje Winery.

Projekto dalyviai stebėjo, kaip senosios vyno tradicijos derinamos su šiuolaikiniu menu vyninėje Winery.