.
2018    06    14

Programa „Tikras Garsas Valstybės Atgimimo“ Vlado Vildžiūno galerijoje

artnews.lt

Taip pavadintas Domanto Vildžiūno (1963-2016) dokumentinis filmas – „Tikras Garsas Valstybės Atgimimo 1989-1993”, sukurtas 2010 metais. Šį ir kitus Domanto Vildžiūno filmus bei jo darbų parodą, lydimą bičiulių iš Estijos gitaros improvizacijų galėsite išvysti ir išgirsti Vilniaus Jeruzalėje – Vlado Vildžiūno galerijoje (Lobio g. 6 A) ir šalia esančiame Skulptūrų sode, birželio 15-osios vakare ir 16-osios naktį. Renginys yra vienos nakties kultūros ir meno festivalio „Kultūros naktis” dalis.

Kaip sakė pats autorius, filmas „Tikras Garsas Valstybės Atgimimo 1989-1993” atsirado, dėl jį kankinančios chroniškos slogos, todėl beveik 30-ies metų senumo „laiko kvapus” fiziškai pakeitė garsais ir vaizdais. Filmo garsas – tai jį lydinčio vaizdo antropologija: dainos, žmonės, vitrinos, gatvės muzikantai, to meto veikėjai. Kartu su šiuo ir kitais D. Vildžiūno filmais – „Dvylika kėdžių, juodvarniais lakstančių” (1992), „Symphonie space” (1993), „Fluxus laivynas” (2000), „Mačiau Mačiūną” (2001), „Pažvelk, tai Vilnius” (2006), kviesime švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį Vilniaus Jeruzalėje. Vlado Vildžiūno galerijoje bus atidaryta ir veiks visa vasarą D. Vildžiūno grafikos, fotografijų bei šrifto darbų paroda. Ant galerijos išorinės sienos bus specialiai apšviestas išdidintas D. Vildžiūno šrifto darbo iš Lietuvos statuto fragmentas, o šventinę nuotaiką pajusite ir šalia esančiame Skulptūrų sode, daugiau nei prieš keturis dešimtmečius įkurtame skulptoriaus Vlado Vildžiūno.

Parodos atidarymą 18 val. lydės Domanto bičiulių iš Estijos Riho Sibul, Ain Agan, Jaak Tuksam, Hardi Volmer ir Ott Sandrak dainuojamoji poezija ir gitarų improvizacijos. Apie 20 val. bus rodomi Domanto Vildžiūno filmai.

Dauguma amžininkų Domantą Vildžiūną žinojo kaip valstybės atgimimo metraštininką, kurio reportažai iš karščiausių įvykių Vilniuje 1990-1991 metais pirmieji apskriejo pasaulį per CBS news, CNN, jo filmuotais kadrais naudojosi ir BBC dokumentalistai. Tad jauniems žmonėms, ypač gimusiems jau nepriklausomoje Lietuvoje, tai – proga iš pirmų lūpų ir liudininko akimis pamatyti anų dienų įvykius. Tiems filmams nebūdinga pompastika, pasakojimas paprastas, beveik buitiškas – užtat paveikus, nesvetimas šiam kūrėjui ir autoironiškas požiūris. Kitiems Domantas Vildžiūnas – autorius filmų apie besikuriančios Lietuvos kariuomenės dalyvavimą NATO misijose.

Mažai kam žinomos jo fotografijų serijos, fiksuojančios tą patį fotografų jau regis skersai – išilgai išrodytą Vilnių – šių ciklų savitas braižas išduoda dailininką, kurio grafikos ir šrifto darbai jam gyvam esant buvo beveik nežinomi netgi jo artimiausiems draugams, tiems, kurie džiaugdavosi sulaukę pasirodant kokio naujo D.Vildžiūno sukurto pašto ženklo. Parodoje bus rodomos fotografijos, grafikos miniatiūros, pašto ženklai, bei įspūdingi šrifto darbai – ranka išrašyti Šekspyro sonetai, psalmės, Lietuvos statuto ištraukos.

Renginio organizatorius: VšĮ „Vilniaus Jeruzalės meno centras” Partneris: VšĮ „Ketvirta versija”.