.
2014    11    03

„Evaldas Jansas kviečia vakarienės“ LTMKS projektų erdvėje „Malonioji 6“

artnews.lt

jansas_pokalbiai

Lapkričio 5 d., trečiadienį, 19:00 val. LTMKS projektų erdvėje Malonioji 6“ (Malonioji g. 6, Vilnius) vyks susitikimo vakaras „Evaldas Jansas kviečia vakarienės“.

Tęsdama neformalių menininkų ir kuratorių pokalbių vakarų seriją Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga kviečia į susitikimą su menininku Evaldu Jansu. Pokalbio/susitikimo/vakarienės metu pats Evaldas Jansas vietoje gamins maistą ir kalbėsis su Ernestu Parulskiu bei publika apie šiuolaikinį meną. Pokalbis bus filmuojamas ir jo medžiaga taps būsimos autoriaus parodos gruodžio mėnesį įžanga ar net dalimi. Evaldas Jansas prašo visų susidomėjusių ir ketinančių užsukti su savimi atsinešti kažką, kas asocijuojasi su menininku ir „gyvenimo tirščiu”.

„Evaldas Jansas į mūsų šiuolaikinio meno sceną XX a. 10 deš. pirmoje pusėje įsiveržė įspūdingai, su visa nevaldoma jėga, tarsi enfant terrible. Jis įkūnijo visas „modernistinio“ ekscentriško genialumo klišes ir kartu „postmodernistiškai“ meistriškai jas išnaudojo (juk pats prasitarė, kad lankė dramos būrelį) bei griovė. Taigi, sužeisti galinčios „gėlės“ – „puokštė mylimajai“ – nudaužti dažyti buteliai tobulai atitinka šio menininko įvaizdį. Jansas išbandė įvairias sritis: tapybą, objektus, instaliacijas, videografiją, šokiruojančius performansus ir net literatūrą (jo opusas „Odė rutinai“ – bohemiško gatvės gyvenimo manifestas), tačiau visa jėga atsiskleidė (ir sujungė visas sritis) kaip savitos performatyvios videokūrybos meistras.

 Janso kūryba balansuoja tarp sarkazmo, agresijos ir nihilizmo, persisunkusio socialinio dugno syvais. Arba bent jau visada akivaizdi diogeniška pozicija. Nesvarbu kaip keičiasi Janso kūryba, menininkas išlieka aktyviu „gyvenimo tirščio“ dalyviu.“

 Kęstutis Šapoka

 

http://www.letmekoo.lt/artists/evaldas-jansas/

Iliustracijoje: nuotrauka iš asmeninio archyvo.