.
2014    03    25

„Stotelė: Vilnius“ VDA „Titanike”

artnews.lt

SHALVAK

Kovo 25 d., antradienį, 17 val. Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas” atidaroma paroda „Stotelė: Vilnius“.

Paroda „Stotelė: Vilnius“ yra tarptautinio bendradarbiavimo projektas, kurį antri metai vykdo Paryžiuje įsikūrusi Caravansaraï meno mainų organizacija ir Vilniaus dailės akademija. Caravansaraï − tai tarptautinė meninių tyrinėjimų, konsultavimo, ekspertizės, reprezentavimo, reklamos ir meninės sklaidos organizacinė struktūra, ji orientuojasi į Europos, Kaukazo ir Azijos, ypač Centrinės, šalių, meninius kontaktus, bendradarbiavimo ir mobilumo projektus. Tradiciškai Caravansaraï yra svetingumo ir mainų simbolis, tai buvo pirklių karavanų, keliaujančių Šilko keliu iš rytų ir vakarų, susitikimo vieta. Bėgant amžiams, atsirado nauji kultūriniai ryšiai ir jų realizavimo būdai.

Paroda pristato Paryžiaus „Karavan gallery“ menininkų ir jaunųjų Lietuvos kūrėjų bendradarbiavimo, meninių idėjų generavimo rezultatus, kūrinius, kurie buvo sumanyti ir įgyvendinti kūrybinėse dirbtuvėse. Projektas išskirtinis savo menine kryptimi, kurios būdingiausią bruožą ir kūrybinių dirbtuvių užduotis būtų galima apibūdinti „tapatybės paieškomis“. Tai − fotografijos, tekstilės, rūbų dizaino vizualinė sintezė, skirtingų atlikimo technikų jungtys, siekiant meniniame vaizde atskleisti įvairias tapatybės apraiškas: nuo asmens, lyties, socialinės grupės etc., iki paties menininko savivokos ir jo tapatybės analizės. Technologiniu požiūriu kūriniams pasitelkiamos inovatyvios tekstilės technologijos, fotografija, skaitmeninė spauda, įterpiant į fotovaizdus rūbų dizaino formas, fiksuojant paties menininko kūną kaip autoanalizės objektą. Tai šių dienų jaunojo menininko kūryboje yra vienas svarbiausių atspirties taškų. Panaudojant fotografijas, vaizdo instaliacijas, filmus, paroda atspindi meninio komunikavimo rezultatus.

Projektas pradėtas 2013 m., pasikvietus galerijos Karavan Gallery atstovus į Lietuvą. Kūrybinėse dirbtuvėse su VDA studentais ir gimė idėja toliau plėtoti tarptautinio bendradarbiavimo galimybes, realizuoti kūrybinių dirbtuvių rezultatus, rengti parodas.

2014 metais Caravansaraï programa apsistos skirtingose meninėse ”stotelėse”: Paryžiuje, Stambule, Tbilisyje, Baku. Kovo 25 d – balandžio 15 d., ji bus pristatyta Vilniaus dailės akademijos parodų salėse ”Titanikas”, taip įsijungiant į Frankofonijos dienų renginius. Projekte dalyvaujantys prancūzų menininkai Karim Borjas, Jacques Crenn, Jean-Robert Franco, Marat Sharyapov & Shalva Khakhanashvili pristato fotografijas, vaizdo instaliacijas. Kartu su jais projekte pasirodo ir grupė Dailės akademijos studentų, kurie 2013 m. buvo šio projekto dalyviai ar partneriai: tai Rūta Zlatkauskienė, Olesė Kekienė, Odeta Šiukšterytė, Sandra Mockutė, Ilja Grabar, Virginija Valeišaitė, Giorgi Rodionov & Kamilė Peleckytė, Dovilė Karvelytė, Inga Laužonytė, Laima Motiejūnaitė, Teklė-Ūla Pužauskaitė, Lina Svarauskaitė, Edma Sapragonaitė.

Parodos kuratoriai:  Shalva Khakhanashvili (Carawansarai), Dovilė Karvelytė (VDA)

Paroda veiks: 2014 m. kovo 25 – balandžio 15 d.

Vieta: Vilniaus dailės akademijos parodų salės „Titanikas“ II aukštas, Maironio g. 3, Vilnius

Darbo laikas: II-VI 12-18 val. VII-I ir Valstybinių švenčių dienomis nedirbame