.
2011    04    05

Stasio Eidrigevičiaus kūrybos paroda „Veidas ant kaukės“ Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

 

Balandžio 8 d., penktadienį, 18 val. 12-oje Nacionalinės dailės galerijos salėje atidaroma Stasio Eidrigevičiaus kūrybos paroda „Veidas ant kaukės“. Parodos kuratorės: Regina Urbonienė, Milda Žvirblytė.

Veidas ant kaukės yra vienas svarbiausių Stasio Eidrigevičiaus kūrybos motyvų, atskleidžiančių savitą dailininko mąstymą, požiūrį į jį supančią tikrovę. Eidrigevičius atsisakė tradicinės kaukės interpretacijos, t. y. kaip patogaus daikto užsidėti ant veido, kaip būdo pasijusti kažkuo kitu – tapti tuo, kuo nesi. Dailininko nedomina negyvos kaukės, jam rūpi paradoksalioji veido ant kaukės reikšmė – įkvėpti gyvybę tam, kuris yra negyvas, prakalbinti tą, kuris yra nebylus, kuriam neduota kalbos dovana.

Eidrigevičius labiausiai siejamas su dailininko fantasto, iliustratorius įvaizdžiu: pasaulyje ir Lietuvoje jo vardą išgarsino iliustracijos vaikų knygoms, su kuriomis užaugo ne viena karta, jis yra žymus originalių plakatų kūrėjas. Veido ant kaukės koncepcija Eidrigevičiui leidžia atsiskleisti kaip dailininkui pasakotojui, vizionieriui – stebinčiam ir tyrinėjančiam pasaulį, o tai parodo kitą jo kūrybos aspektą.

Parodoje bus eksponuojama apie 200 kūrinių, sukurtų 1974  – 2010 m. – tai aliejinė tapyba, pastelės, kaukės, miniatiūros, skulptūra, estampai, akvarelės, piešiniai bei fotografijos. Kūriniai parodai pasiskolinti iš dailininko studijos Varšuvoje bei Lietuvos dailės muziejaus rinkinių.

Paroda veiks iki birželio 5 d.