.
2017    12    03

50-to Vilniaus aukciono rezultatų apžvalga

artnews.lt

Tolerancijos centre gruodžio 1d. lankytojai rinkosi į LI Vilniaus aukciono ekspoziciją. Tai buvo ypatingas 50-tas Vilniaus aukcionas. Šiame aukcione dominavo klasikinė tapyba. Išskirtinis dėmesys buvo skirtas Vilniaus piešimo mokyklai. Kauno dailės mokyklai atstovavo Adomas Gakldikas, Jonas Buračas, Emilija Grajauskaitė–Pazukienė. Pirkėjų dėmesio susilaukė rubriką „Litvakai“. Tarp eksponatų galima buvo pamatyti leidinių, skulptūros, proginės atributikos darbų. Netruko ir abstrakčiosios dailės kūrinių, atskira rubrika buvo išskirtas Kazys Šimonis.

 Jubiliejiniame L Vilniaus aukcione apsilankė didelis būrys meno mylėtojų ir tradicijų puoselėtojų.   Džiugu, kad iki aukciono ekspozicija buvo aktyviai lankoma, visi norintys turėjo galimybę laisvai ir nemokamai apžiūrėti pustrečio šimto eksponatų. Turint omeny tokį didelį kūrinių skaičių ir įvairovės gausą, pardavimai tikrai stebinančiai geri, aukciono metu buvo parduoti 75 lotai (per 30 procentų kūrinių).

Aukcionas buvo pradėtas rubrika „Vilniaus piešimo mokykla“, čia išsiskyrė Vladimiro Magidejaus „Senolio ir kaimo moters su ąsočiu portretas“. Ypatingos sėkmės susilaukė Kazio Šimonio rubrika, brangiausiai parduotas autoriaus darbas „Moteris su žvake“ už 3,200 Eu. Tarp apstrakčiosisos tapybos šiame aukcione dominavo Valentinas Antanavičius, jo „Sėdinti figūra“ parduota už 3,200 Eur.

Sėkmės susilaukė ankstyvieji Adomo Galdiko darbai: „Grybautoja“ parduota už 4,900 Eur, „Nuotaka“ už 2,800 Eur, o guašu nutapyta „Čigonė“ už 1700 eur.

Svarbi „Lietuvos dailės“ rubrika. Buvo parduoti Jono Mackonio „Vilniaus panorama“ už 640 Eur, populiarumu pasižymėjo Leonardo Gutausko tapybos darbai iš ciklo „Dingęs Vilnius“.

Tikros sėkmės sulaukė „Litvakų“ rubrika: iš 15 eksponatų buvo parduoti 6 kūriniai. Brangiausias iš jų Neemijo Arbit Blato „Mimas Marcelis Marceau“- 2,900 Eur, o Jaque`o Lipchitz`o litografijų komplektas „Gyvybės medis“ parduotas už 1000 Eur.

Brangiausiu aukciono kūriniu tapo išeivijos dailininko Jono Rimšos tapybos darbas „Indėnų šventė“, jis parduotas už rekordinę šio aukciono sumą 8,800 Eur. Sekantis po Jono Rimšos, Adomas Galdikas ir jo 6-7 d-mečio tapybos darbas „Rudeninis peizažas“ po varžymosi parduotas už 2,700 eur. Vytauto Kasiulio „Du žydai su gaidžiu“ už 2,650 Eur.

Grafikos rubrikoje favoritais tapo Stasio Ušinsko moters aktai, parduoti po 550 Eur. Taip pat savarbu paminėti Elvyrą Kairiūkštytę, šios autorės lotą sudarė 3 kūriniai, parduoti už 480 Eur.

Nežinomo religinio meno atstovo XIX a. paveikslas „Švč. Mergelė Marija su kūdikiu“ buvo parduotas už 2,500 Eur.

Svarbia sukaktimi pažymėtas L Vilniaus aukcionas dar kartą įrodė, kad dešimtmetį gyvuojantis aukcionas, nepaisant meno tendencijų ir mados krypčių yra svarbus meno gerbėjams ir kolekcininkams.

Po kiekvieno aukciono atnaujinama statistika, kurioje fiksuojami visų įvykusių aukcionų rezultatai ir sudaromi dešimtukai: Brangiausiai parduotų kūrinių, Perkamiausių autorių bei Vidutinės vieno kūrinio kainos.

Peržiūrėti išsamius L Vilniaus aukciono rezultatus galima internetinėje svetainėje:

https://www.menorinka.lt/page/auction_results

 Kitas, LI Vilniaus aukcionas vyks Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10, Vilnius), 2018 m. kovo mėn.