.
2018    01    08

Etika, religija ir politika: kas bendro tarp Barucho Spinozos ir Emmanuelio Levino?

artnews.lt

Šių metų sausio 12 d. 18 val. Kauno menininkų namuose vyks Lauryno Adomaičio ir Viktoro Bachmetjevo diskusija apie filosofų Barucho Spinozos ir Emanuelio Levino mąstymo gaires ir filosofines sąsajas.

Įnoringai ir išsilavinusiai Kauno publikai paruoštas kietas intelektualinis riešutėlis – pokalbis apie dvi trijų šimtų metų skiriamas filosofinio mąstymo kryptis ir jų atstovus: vieną svarbiausių moderniųjų laikų filosofų, racionalistą Baruchą Spinozą (1632-1677), mąsčiusį apie substancijas, atributus, valstybę, religiją ir Dievą (Gille’is Deleuze’as kartą yra pavadinęs Spinozą filosofų princu) ir Emmanuelį Leviną (1906-1995), sausio 12 dieną Kaune gimusį Lietuvos žydą, vieną žymiausių prancūzų filosofų, kalbėjusį apie etiką, įsipareigojimą Kitam bei Kito veidui, atsakomybę.

Diskusija laviruos tarp Barucho Spinozos minčių, išdėstytų „Teologiniame-politiniame traktate“ (1670 m.), ir Emmanuelio Levino veikalo „Laikas ir Kitas”, joje bus aptariamos pagrindinės politinio gyvenimo ydos: baimė, kuri kliudo aiškiai formuoti mintis, viltis, kuri trukdo aktyviai dalyvauti politiniame gyvenime, ir įsipareigojimas Kitam, kuris priverčia elgtis su Kitu atsakingai, etiškai.

Diskusijos dalyviai:

Laurynas Adomaitis – Scuola Normale Superiore universiteto doktorantas, Barucho Spinozos „Teologinio-politinio traktato“ vertėjas, mados žinovas ir keistų frazių autorius, bei Viktoras Bachmetjevas – filosofijos mokslų daktaras, kultūros darbuotojas, komunikacijos ekspertas, Emmanuelio Levino knygos „Laikas ir Kitas“ vertėjas. Diskusiją moderuos greituoju traukiniu iš Vilniaus atvyksiantis kokybiškiausio lietuviškai leidžiamo intelektualinio žurnalo „Naujasis Židinys“ vadovas, Vilniaus universiteto istorijos doktorantas Laurynas Peluritis.

Renginys nemokamas.

Renginį pristato leidykla „Jonas ir Jokūbas“.