.
2024    05    10

2024 m. Vilniaus galerijų savaitgalis sostinės meno erdves kviečia keistis įpročiais ir erdvėmis

artnews.lt

Šiais metais kuruoti VGS projektą imasi vieno kūrinio galerijos apiece įkūrėjos Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė. Jos siūlo susitelkti ties įpročių tema ir siekia įgalinti naujas bendra(darbia)vimo praktikas tarp Vilniuje veikiančių galerijų.

Įprotis – tai susiformavęs polinkis atlikti tam tikrą veiksmą. Dažnai įpročiai turi teigiamą emocinį poveikį, tačiau jie gali būti tiek naudingi, tiek žalingi. Šiuo kuratoriniu sumanymu į įpročius žvelgiama kaip į galimybę pergalvoti meno organizacijų (galerijų) paskirtį ir veikimo principus klausiant: kas yra galerija šiandien? Ar tai fizinė erdvė, ar žmonės (kuratoriai, menininkai, parodų lankytojai)? Principas, kuriuo siekiama atrasti atsakymus, – siūlymas galerijoms dalyvauti mainų programoje – vienos parodos laikotarpiui susikeisti erdvėmis.

Anot kuratorių, po pirmo etapo, kurio metu aktyviai veikiančioms galerijoms buvo išsiųstas kvietimas įsitraukti į projektą, rezultatas nenustebino ir tik patvirtino, kad keisti įpročius nėra paprasta, o norai ne visada sutampa su galimybėmis. Tačiau įgyvendinant šią provokaciją, kurioje slypi ne tik įpročių, bet ir galerijų ekosistemos kaita, kuratorės mato prasmę ir naudą praktiniame lygmenyje. Galerijoms tarpusavyje apsikeičiant erdvėmis gali megztis tampresni, o gal ir nauji, į ateitį orientuoti ryšiai. Parodų lankytojus tarpgaleriniai mainai taip pat gali maloniai nustebinti kitokia nei įprasta paroda, galimybe atrasti naujas, mažiau lankomas ar žinomas galerijas. Juk juos irgi veikia įpročiai, paremti įprastais poelgiais.

Šiais metais įpročius keičiantis mainų projektas VGS metu vyks, ir džiaugiamės galėdami pristatyti pradinį galerijų sąrašą. Tai apiece, Entity, in the closet, Offshore Eyes, the rooster, VDA lauko ekspozicija, 5 malūnai ir 8 akys ir ausys. Likusias galerijas, kurioms leidžia galimybės, siūlome taip pat įsitraukti ir iki š. m. birželio 9 d. užpildytį ANKETĄ.

Pageidautina, kad rudens sezono paroda sutaptu su VGS pradžia, t. y. 2024 m. rugsėjo 5 d., ir tęstusi nuo 4 iki 6 savaičių. Mainų projekte dalyvaujančiai galerijai bus skiriama simbolinė finansinė parama.

Projekto organizatorius: Lietuvos Tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga
Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė

Daugiau informacijos: Vilniaus galerijų savaitgalis.