.
2023    09    22

150 fotografijos stotelių kviečia sustoti ir atrasti Lietuvos fotomenininkų kūrinius

artnews.lt

Trečią kartą iš eilės fotografų bendruomenės organizuojamas renginys – „Fotografijos savaitgalis“ – šiais metais vyks spalio 7-8 dienomis Nacionalinėje dailės galerijoje, o jo įžanga prasidėjo Vilniaus miesto gatvėse jau dabar. „Fotografijos savaitgalio“ komanda kartu su lauko reklamos įmone „JCDecaux Lietuva“ vilniečius ir miesto svečius kviečia atrasti 150 fotografijos stotelių, kuriose galima susipažinti su žinomų fotomenininkų kūriniais. Mieste išsidėsčiusi fotografijų galerija po atviru dangumi nuo rugsėjo 19 d. veiks dvi savaites. Jungtinio projekto metu pristatoma daugiau nei penkiasdešimt įvairių fotografų darbų: nuo jau klasikais tapusių fotomenininkų iki dar neatrastų talentų.

Didelė mūsų gyvenimo dalis vyksta tarp mažų sustojimų: laukiant autobuso, troleibuso, pavėžėjimo paslaugas teikiančio automobilio ar draugų. „Skaitmeniniame amžiuje žmonės susiduria su vaizdine perkrova ir dažniausiai nuotraukas patiria per savo telefono ekranus, joms skirdami vos kelias sekundes dėmesio. Dėl to fotografija netenka galimybės žmogui perduoti savo žinutės. Savo projektu skatiname sulėtinti tempą, trumpam padėti telefonus į šalį, patirti bei pažinti Lietuvos fotografijos meno įvairovę. Šiandien žmonės dažnai ima į rankas telefonus mėgindami užpildyti nuobodulio akimirkas. Tikimės, kad fotografijos stotelės mieste taps tais taškais, prie kurių žmonės norės sustoti ir pamąstyti apie netikėtus kasdienybės rakursus“, – projekto inspiracijomis dalijasi vienas iš „Fotografijos savaitgalio“ organizatorių Imantas Selenis.

Fotografija kaip medija niekada nebuvo susijusi vien tik su atvaizdu. Joje visada buvo stiprus filosofijos ir intuityvumo matmuo. Šiandien fotografija įgyja bendravimo vaizdais socialiniuose tinkluose formatą. Tiek kūryboje, tiek kasdienybėje svarbus radinio motyvas. Todėl fotografijos lauko stendų galerijos projekto iniciatoriai tikisi, jog stotelėse netikėtai pamatyti plakatai su įvairiomis fotografijomis virs malonia pažintimi, stebėjimo objektu ar priežastimi sustoti: patirti fotografiją ir rudenėjantį savo miestą. 

Viešojoje erdvėje eksponuojamus autorius ir šių metų „Fotografijos savaitgalio“ dalyvius atrinko kompetentinga žiuri: fotomenininkė, VDA podoktorantūros stažuotoja Dovilė Dagienė, humanitarinių mokslų daktarė, fotografijos