.
2008    12    15

„Swedbank“ Meno premija atiteko latviui Miks Mitrevics

artnews.lt

„Swedbank“ Meno premija įteikta latvių šiuolaikiniam menininkui Miks Mitrevics. Nugalėtojas paskelbtas vakar, per iškilmingą parodos atidarymą Talino Kumu dailės muziejuje. Nugalėtojui įteikta 10 tūkst. eurų premija.

Pasak vertinimo komisijos pirmininkės švedės Iris Müller-Westermann, „Nugalėtojas tiria labai seną klausimą – kas mes esame ir kaip patiriame pasaulį. Mes tai darome rekonstruodami ir prisimindami savo veiklą ir patirtį. M.Mitrevics be humoro ar ironijos mums parodo, kad beveik neįmanoma tiksliai rekonstruoti praeities.”

Į „Swedbank“ Meno premiją pretendavo atrinkti menininkai iš visų šalių – Taavi Piibemann iš Estijos, latvis Miks Mitrevics, Kristina Inčiūraitė iš Lietuvos, švedas Alexander Vaindorf ir Rusijos atstovai Igor Makarevič ir Elena Elagina.

Šiuos penkis kandidatus savo šalyse išrinko nacionalinės vertinimo komisijos. Tarptautinės komisijos, rinkusios nugalėtoją – Iris Müller-Westermann (Moderna Museet, Švedija), Maaretta Jaukkuri (Kunstnernes Hus, Norvegija), Norbert Weber (laisvai samdomas kuratorius, Vokietija), Jaroslaw Suchan (Muzeum Sztuki, Lodzė, Lenkija) ir Sirje Helme (Kumu Dailės muziejus, Estija).

„Hansabank” Meno premija įsteigta 2000-aisiais metais. Pirmaisiais metais tai buvo tik Estijos kūrėjų konkursas, nuo 2003-ųjų jame pradėjo dalyvauti ir menininkai iš Latvijos ir Lietuvos. Šiais metais konkursas ne tik pakeitė pavadinimą į „Swedbank” meno premiją, bet ir peržengė Baltijos šalių ribas kviesdamas menininkus iš Švedijos bei Rusijos.

„Swedbank“ Meno premijos idėja – pripažinti žymių šiuolaikinių menininkų darbus, vertinant jų novatoriškumą ir transkultūrinį suprantamumą.