.
2010    11    15

„Durys atsidaro? Baltarusių menas šiandien“ Šiuolaikinio meno centre

artnews.lt

Maxim_Tyminko_639x380_1

Lapkričio 18 d., ketvirtadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre atidaroma baltarusių šiuolaikinio meno paroda„Durys atsidaro? Baltarusių menas šiandien“. Parodos kuratorius – Kęstutis Kuizinas.
Lapkričio 19 d., penktadienį,14-18 val. vyks susitikimas su menininkais.

Ši paroda – tai pirmasis baltarusių šiuolaikinio meno pristatymas Lietuvoje. Nors Baltarusijos sostinė Minskas nutolęs nuo Vilniaus tik 170 km į pietryčių pusę, prekybiniai ir kultūriniai mainai tarp Lietuvos ir Baltarusijos per pastaruosius dvidešimt metų vyko labai vangiai. Tam įtakos turėjo tiek Baltarusijos politinė sankloda, tiek Lietuvos dėmesio ir tikslų orientavimas išimtinai Vakarų kryptimi.

Nesunku numanyti, kad oficiali Baltarusijos kultūros politika nėra palanki šiuolaikinio meno plėtrai, todėl menininkams sudėtinga užmegzti produktyvią diskusiją su žiūrovais bei kritikais ir įsilieti į platesnę tarptautinio meno sceną. Sociopolitinė Baltarusijos realybė šios šalies menininkams primeta ir tam tikrus apribojimus bei tabu, kas neretai nulemia metaforišką jų šiuolaikinio meno kalbos pobūdį. Nepaisant to, baltarusių šiuolaikinio meno bendruomenė yra gana aktyvi ir ieško kelių realizuoti savo kūrybinius sumanymus bei juos pristatyti Baltarusijoje ir kitose šalyse.

Parodoje „Durys atsidaro? Baltarusių menas šiandien“ pakviesti dalyvauti menininkai, gyvenantys ir dirbantys Baltarusijoje, bei keletas užsienyje gyvenančių šios šalies piliečių. Tai ne pirmas kartas, kai abi atskirtos meno scenos pusės yra pristatomos viename projekte, bet svarbu tai, kad šis projektas yra rengiamas arčiausiai jų gimtosios šalies. Dauguma Vakaruose gyvenančių baltarusių menininkų palaiko ryšį su savo šeimomis ir reguliariai aplanko savo namus, tačiau jie retai turi galimybę pristatyti savo kūrybą Minske (ir Baltarusijoje apskritai). Vilniuje – Europos Sąjungos mieste, į kurį Baltarusijos gyventojai gali atvykti sąlyginai lengvai – vykstantis projektas tampa ypatingo susitikimo neutralioje kaimyninėje teritorijoje vieta.

Ši paroda gali suteikti patiems baltarusiams galimybę pamatyti jų meną tarsi iš šalies, be įprastų apribojimų. Didžioji projektui atrinktų darbų dalis vienaip ar kitaip komentuoja šiandieninę Baltarusijos visuomenę ir jos rūpesčius, tačiau tik keli atvirai prabyla apie dalykus, kurie paprastai nutylimi. Paroda taip pat turi potencialo padėti gana izoliuotai ir tarptautinėje arenoje mažai žinomai Baltarusijos meno scenai nutiesti naujus ryšių tiltus. Kitaip sakant, sėkmingas šio projekto įgyvendinimas gali šiek tiek praverti duris.

Parodą lydės katalogas (lietuvių, rusų ir anglų k.) bei konferencija, kurioje baltarusių ir lietuvių mokslininkai plačiau pristatys bei aptars šiuolaikinės baltarusių kultūros kontekstus.

Menininkai: Anna Chkolnikova, Lena Davidovich, Oxana Gourinovitch, Artur Klinau,
Aleksander Komarov, Alexander Korablev, Aleksej Lunev, Marina Naprushkina, Igor Peshehonov, Positive Actions, Igor Savchenko, Sergey Shabohin, Aleksei Shinkarenko, Philippe Tschmyr ir Belarusian Climate, Vladimir Tsesler ir Sergey Voichenko, Maxim Tyminko, Ruslan Vashkevich, Oleg Yushko.

Paroda veiks iki sausio 9 d.

Kuratoriaus asistentė: Julija Fomina.
Projekto konsultantai ir koordinavimas Baltarusijoje: Tatiana Bembel ir Irina Stalnaia.
Projekto asistentė: Anna Samarskaya (Europos humanitarinis universitetas).

Iliustracija: Maxim Tyminko. Penkios lyriškos dainos apie fiziką. Penkiasdešimt meninnkų ir du meno kritikai dainuoja akomponuojant fortepijonui ir tereminui. 2009, videofilmas.