.
2011    04    06

„declassified“: Lietuvos kino plakatai ir kino klasika, vaizdo, garso ir žodžio kūryba Londone

artnews.lt

Balandžio 8-10 d. Rytų Londono kultūros centre Rich Mix pristatomas projektas „declassified“, kurio programoje – Lietuvos kino plakato paroda, lietuviško 60-ųjų metų juodai-balto kino programa, lietuvių ir britų menininkų vaizdo, garso ir žodžio kūryba.

Lietuvos plakatistų Miroslavo Znamerovskio, Algimanto Švažo, Vytauto Valiaus, Stasio Kireilio, Vytauto Balsio, Augio Kepežinsko, Miko Malkovo, Gintaro Gesevičiaus, Vido Drėgvos darbai sulaukė ir The Guardian, tarptautinio grafinio dizaino žurnalo Eye Magazine dėmesio, kitų leidinių dėmesio, buvo akcentuoti grafinio dizaino emocionalumas, technikų įvairovė ir meistriškumas.

„declassified“ idėja kilo kuratoriui ir menininkui Davidui Ellisui, kai į jo rankas pateko pas fotografę Martą Ovod saugota beveik keturis dešimtmečius apimanti Lietuvos kino plakatų kolekcija, nustebinusi labai raiškia grafine kalba. Kiekvienas kino plakatas šiandien yra ne tik pristatomos kino juostos metafora ar vaizdinė idėjos santrauka, kiekvienas plakatas kalba apie tam tikro laiko prioritetus, kūrybos sąlygas, dizaino madas, o juos kūrusių menininkų pasakojimai padeda atskleisti laikmetį ir sukūrimo aplinkybes. Plakatų parodą lydi specialiai parodai sukurtas Miko Žukausko filmas – pokalbiai su plakatų kūrėjais prof. Juozu Galkumi, Gintaru Gesevičiumi, Vidu Drėgva. Parodos atidarymo proga specialią audiovizualinę kompoziciją „Glueless“ pristatys Rokas Tarabilda ir Emanuelis Ryklys (Rüt Rüt).

Šeštadienį ir sekmadienį Londono publika turės labai retą galimybę pamatyti 6-ojo pabaigos ir 7-ojo dešimtmečio Lietuvos kino klasiką – Vytauto Žalakevičiaus filmus „Adomas nori būti žmogumi“ (1959), „Vienos dienos kronika“ (1963); Arūno Žebriūno „Paskutinė atostogų diena“ (1964), Algirdo Dausos ir Almanto Grikevičiaus „Jausmai“ (1968), kritikų pripažintą geriausiu lietuvišku filmu. Bus rodomos restauruotos filmų kopijos su atnaujintais subtitrais anglų k.

Programoje numatyta ir Davido Elliso kuruojama eksperimentinio kino ir garso programa „Kino ir garso kūryba kaip neužslėptas įrodymas“, kurioje bus pristatoma britų ir lietuvių menininkų garso ir vaizdo kūryba, taip pat „3 AM magazine“ organizuojamas poezijos vakaras, kuriame duetu pasirodys jaunieji britų ir lietuvių poetai Chrisas McCabe’as ir Donatas Petrošius, Timas Atkinsas ir Tomas S. Butkus, Jeremy Reedas ir Gabrielė Labanauskaitė.

„declassified“ šeštadienio programą Rich Mix užbaigs Alinos Orlovos koncertas, dainininkės antrasis albumas „Mutabor“ netrukus bus išleistas Jungtinėje Karalystėje.

Satelitinė parodą lydinčių renginių programa sulieja į vientisą veiksmą įvairias menininkų kartas bei kūrybines praktikas. Visus renginius vienija „sluoksninio paviršiaus“ ir „atodangos“ metaforos, galvojimas apie tai, kokiu būdu mūsų netolima praeitis prasišviečia dabartyje. O pagrindiniu renginio motyvu neabejotinai lieka šiuolaikinės Lietuvos kūrybinis pliuralizmas.

Visi „declassified“ renginiai vyks Rich Mix kultūros centre, 25-47 Bethnal Green Road, Londonas E1 6LA. Didžioji dalis renginių – nemokama.

Visa programa ir bilietų įsigyjimas: http://www.richmix.org.uk/aandc_declassified.htm

Renginių programa įgyvendinama organizacijų, privačių ir komercinių rėmėjų paramos dėka, tarp svarbiausių LR ambasada Jungtinėje Karalystėje, Tarptautinių kultūros programų centras, Panoptikumas, Raimondas Biguzas ir Lycamobile.

Iliustracija: „Jausmai“, Vytauto Valiaus sukurtas plakatas, 1968.