.
2010    03    14

„Swedbank“ meno apdovanojimo“ 2009 paroda Šiuolaikinio meno centre

artnews.lt

jonas gasiunas. radaras

Kovo 17 d., trečiadienį, 18 val., Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2, Vilnius), atidaroma „Swedbank“ meno apdovanojimo“ 2009 paroda. Joje pristatomi visi šiam apdovanojimui nominuoti menininkai: Jonas Gasiūnas (Lietuva), Tõnis Saadoja (Estija), Voldemars Johansons (Latvija), Victor Alimpiev (Rusija), Magnus Wallin (Švedija).

„Swedbank“ meno apdovanojimas“ įsteigtas 2000-aisiais metais. Jo tikslas – įvertinti dailininkų pasiekimus šiuolaikiniame mene, jų novatoriškumą ir tarpkultūrinį darbų suprantamumą. Nuo 2008 metų prie Baltijos šalių-dalyvių prisijungė Švedija ir Rusija. Taip pat buvo nuspręsta kas antrus metus menininkų-nominantų darbų grupines parodas rengti už Estijos ribų, vienoje iš konkurse dalyvaujančių šalių. Praėjusių metų gruodį „Swedbank meno apdovanojimo“ nominantų paroda vyko ir apdovanojimas nugalėtojui įteiktas „Rygos meno erdvėje“ Latvijoje. Primename, jog 2009 m. apdovanotas lietuvių tapytojas Jonas Gasiūnas.

J. Gasiūnas tapyboje nagrinėja asmeninio ir istorinio laiko, jų kaitos temas, atminties naikinimo ir susigrąžinimo procesus. Menininkas tapo degančios žvakės liepsna ir dūmais, o vaizdus komponuoja kinematografiškai. Juose paradoksaliai sąveikauja tikrovė – tai, kas nutapyta – ir fikcija, perteikta dūmine linija.

Paroda veiks iki gegužės 9 d.

Iliustracija viršuje: Jonas Gasiūnas. Radaras. 2008, drobė, akrilas, piešinys degančia žvake, 300 x 295.