.
2010    06    14

„14-oji Vilniaus tapybos trienalė: Klaidingas atpažinimas“ Šiuolaikinio meno centre

artnews.lt

Patricija_Jurksaityte3_639x380_1

Birželio 18 d., penktadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre atidaroma „14-oji Vilniaus tapybos trienalė: Klaidingas atpažinimas“. Parodos kuratoriai: Evaldas Stankevičius, bendradarbiaujant su Anders Kreuger (Švedija) ir Magda Kardasz (Lenkija).

Nors tapyba yra visuotinai pripažinta meno forma, šiandienos vizualinėje kultūroje, prisodrintoje judančių vaizdų ir kinematografinių efektų, tapybai atsiskleisti itin sudėtinga. Ji yra glaudžiai suaugusi su tradicija, su kuria nuolat diskutuoja ieškodama naujų idėjų ir formų. Ar tapyba turi kurti atvaizdus, ar vengti bet kokio iliuzijos kūrimo, tęsti ar neigti tradiciją? Tačiau tradicijos neigimas jau irgi yra tapęs tapybos tradicijos dalimi, todėl šiandien atrodo išmintingiau neatmesti praeities ir ieškoti joje nekitėtai išnyrančių naujovių, kurios nebūtinai turi būti radikalios. Net jei iš pirmo žvilgsnio vaizdas gali atrodyti kaip žinomų dalykų atkartojimas, naujumas gali apsireikšti kaip mažytis niuansas, subtilus pokytis ar intonacija.

Siekiant apmąstyti tapyboje aptinkamą įtampą tarp praeities ir dabarties, tradicijos ir naujumo trienalės pavadinimui pasirinktas filosofo Herni Bergsono terminas „klaidingas atpažinimas“, naudojamas aptariant mums puikiai žinomą déjà vu reiškinį – pojūtį, kad tai jau matyta, kad dar kartą išgyvename ne tik vaizdinį ar tam tikrą situaciją, bet ištisą įvykių seką, kuri tarsi iškyla iš praeities, nors ir negalime tiksliai jos atpažinti. Šiuo pavyzdžiu Bergsonas iliustruoja, kaip suvokimas ir atmintis yra susipynę išgyvenamos dabarties momente. Tapybos dabartis yra glaudžiai persipynusi su praeitimi, todėl ši trienalė yra iššūkis žiūrovui, kaip atpažinti tapybos transformacijas, aptikti kažko naujo slėpinį, kai šiuolaikinėje vaizdų kultūroje viskas atrodo matyta, pažįstama ir atpažįstama.

Siekiant atskleisti naujas šiuolaikinės tapybos idėjas ir vardus, 14-oji Vilniaus tapybos trienalė pristato 36 menininkus iš 17 šalių:

Jānis Avotiņš (LV); John Baldessari (US); Romualdas Balinskas (LT); Lina Bjerneld (SE); Niels Bonde (DK); Michaël Borremans (BE); Koen van der Broek (BE); Ina Budrytė (LT)¬; Damien Cadio (FR); Henrikas Čerapas (LT); Hadassah Emmerich (NL); Takeo Hanazawa (JP); Hannaleena Heiska (FI); Jörg Herold (DE); Kim Hiorthøy (NO); O Jun (JP); Patricija Jurkšaitytė (LT); Tillman Kaiser (AT); Eglė Karpavičiūtė (LT); August Künnapu (EE); Raoul Kurvitz (EE); Matts Leiderstam (SE); Tor-Magnus Lundeby (NO); Victor Man (RO); Inga Meldere (LV); Eglė Ridikaitė (LT); Nina Roos (FI); Viktor Rosdahl (SE); Adam Saks (DK); Praneet Soi (/NL); Radek Szlaga (PL); Ričardas Povilas Vaitekūnas (LT); Aušra Barzdukaitė – Vaitkūnienė (LT); Ruslan Vashkevich (BY); Alfonsas Vilpišauskas (LT); Jakub Julian Ziólkowski (PL).

„Tebūnie naktis!” renginio metu, birželio 19 d., šeštadienį, paroda veiks 14-22 val.

Iliustracija: Patricija Jurkšaitytė. Viešbučių kambariai: kambarys kairėje, kambarys dešinėje. 2010, aliejus ant drobės (fragmentas).