.
2012    05    21

Žymių lietuvių autorių pastelių paroda galerijoje „Kunstkamera“

artnews.lt

Nuo gegužės 18 d. iki birželio 30 d. galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vilnius) veikia žymių lietuvių autorių pastelių paroda.

Pastelė yra trapi, specifinė technika, tačiau tuo ir įdomi. Ją buvo pamėgę dailininkai Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec‘as, kaip ir mūsų M. K. Čiurlionis, daugumą savo darbų atlikę būtent pastelės technika. Pastelė, be kita ko, gali būti įtrinama rankomis ir pirštų pagalba formuojamas spalvos intensyvumas. Šis taktilinis, kūniškas prisilietimas daro pastelės techniką itin romantiška, paslaptinga ir jautria.

„Pastelė 2012“ parodoje pristatomi įvairių autorių darbai sukurti šia technika. Vyrauja žanrų bei stilių įvairovė – nuo realistinių XX a. prieškario portretų iki šiuolaikinių vaizdinių abstrakcijų, nuo egzotiškų kelionių peizažų iki fantastinių kaukių motyvų. Tai – ir išeivijos autorių, ir mūsų moderniosios dailės grandų, ir mažiau žinomų dailininkų kūriniai. Parodoje įdomu palyginti kiekvieno autorius skirtingą santykį su pastelės technika ir kaip tai atsiskleidžia jų kūriniuose. Vieni dailininkai šia technika kūrė bei tobulino visą gyvenimą ir šiandien neįsivaizduotume jų kūrybos be subtilių, šiek tiek efemeriškų pastelių. Kitų autorių kūryboje tai tiesiog atsitiktiniai ieškojimai ar eksperimentiniai darbai. Ne teminiu, ar žanriniu požiūriu, bet būtent pasirinktos technikos sugretinimu ši paroda yra netikėta bei įdomi.

Parodoje pristatomi šie autoriai: Stasys Eidrigevičius, Pranas Gailius, Arvydas Gurevičius, Sergejus Gračiovas, Juozapas Horydas, Vytautas Kasiulis, Algimantas Jonas Kuras, Vytenis Lingys, Raimondas Regimantas Martinėnas, Raimundas Mikšys, Leopoldas Surgailis, Arvydas Šaltenis,  Alonas Štelmanas, Filomena Linčiūtė–Vaitiekūnienė, Povilas Ričardas Vaitiekūnas, Valė Vaitkuvienė, Nijolė Vilutienė–Ingvi, Akvilė Zavišaitė.

Paroda galerijoje „Kunstkamera“ veiks nuo š. m. gegužės 18 d. iki birželio 30 d.

Iliustracijoje: Arvydas Šaltenis, Prie jūros, 1978