.
2015    05    01

Vytauto V. Stanionio paroda „Nespalvoti atsigręžimai“ Vilniaus „Prospekto“ fotografijos galerijoje

artnews.lt

Vytautas Stanionis is serijos -Nespalvoti atsigrezimai-2

Gegužės 5 d., antradienį, 17.30 val. Prospekto fotografijos galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma Vytauto V. Stanionio paroda „Nespalvoti atsigręžimai”.

Vytautas V. Stanionis (g. 1949) pastaraisiais metais labiausiai žinomas dėl serijos „Nuotraukos dokumentams“, pelniusios ne vieną svarų tarptautinį apdovanojimą. Kurioje dirbdamas su savo tėvo archyvo medžiaga ir  suteikdamas jai naujas interpretacijas bei vertybines reikšmes, atsigręžė į savo asmeninį stalčiuose ir lentynose sukaptą fotografinį paveldą.

„Kadre nėra jokio siužeto, jokios vaidybos, jokių ypatingų detalių“ – sakėme apie ciklą „Nuotraukos dokumentams“, tačiau panašus teiginys tiktu ir parodai „Nespalvoti atsigręžimai“, fotokadrams išsaugojusiems mums sustingusį praeities laiką, ne tik situacijos dokumentą, bet talpias alegorijas ir metaforas. Pasak V. Stanionio reikėjo suprasti, „kad žinojimas gali būti bejėgis, atsitiktinumo galia milžiniška, reikėjo pasikliauti nenuspėjamais archyvo atsivėrimais, vienos juostelės, vieno fotografavimo tiesa bei visokių vidinių būsenų, nuojautų ir intuicijų iškrovomis”. Ir todėl iš atrinktų užfiksuotų momentų iškrito kadrai, kuriems tiktų įprastiniai apibūdinimai „profesinis matymas, lemiamas momentas, fotografinė sėkmė“. Taip iš archyvo nubyrėjo fotografijos kuriose vaizduojami „sovietinės armijos desantininkai žygiuojantys demonstracijoje, kiaulės skerstuvės kaime, poilsiautojai Palangos paplūdimyje, sportininkai miesto gatvėje“, kartu nusinešdami ir juose glūdintį egzotizmą ar siekį užsiimti sovietinio laiko egzorcizmu… Žiūrovus pasieks tik tas virpantis laikmečio bei jo kismo koncentratas, kurio neapibrėžtumas pažįstamas tiek išgyvenusiam tą laiką, tiek gyvenančiam šiandieninėse „tarp“ busenose.

Vytautas Stanionis – fotografas, knygų dailininkas bei sudarytojas, parodų kuratorius. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Atliko tėvo V.Stanionio fotografinio palikimo rekonstrukciją. Daugelio autorinių parodų, tarptautinių festivalių ir grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje dalyvis. 2014 m. V. Stanioniui skirta Lietuvos fotomenininkų sąjungos premija, Aperture fundation specialus diplomas, 1996, 2004 m. –  Alytaus miesto savivaldybės kultūros premija. 2000 – kultūros ministerijos stipendija, 2003-2004; 2005, 2010, 2014 – individuali valstybės stipendija meno ir kultūros kūrėjams. Adresas internete: www.stanionis.net

Paroda veiks iki gegužės 23 d.