.
2018    11    14

Vytauto Kazimiero Jonyno (1907–1997) paroda „Déjà vu“ Druskininkuose

artnews.lt

Lapkričio 17 d., šeštadienį, 15 val. V. K. Jonyno galerijoje (Turistų g. 9, Druskininkai) atidaroma Vytauto Kazimiero Jonyno (1907–1997) paroda „Déjà vu“.

25-uosius metus skaičiuojanti V. K. Jonyno galerija daug kartų keitė menininko darbų ekspoziciją, vis iškeldama dar nerodytus V. K. Jonyno darbus. Šio kuklaus jubiliejaus proga parodoje eksponuojami tie V. K. Jonyno kūriniai, kuriuos buvo atrinkęs pats dailininkas. „Deja vu” – tai kas jau buvo, ką malonu prisiminti.

Vytautas Kazimieras Jonynas – vienas iškiliausių lietuvių išeivijos menininkų. Grafikas, tapytojas, skulptorius, vitražistas, kūręs Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir JAV. Sugrįžti į Tėvynę dailininkas galėjo tik po ilgų 30-ties atskirties metų. 1974 metais viešėdamas Lietuvoje, aplankė ir M. K. Čiurlionio memorialinį muziejų. Susižavėjimas M. K. Čiurlionio kūryba, išsaugotas per gyvenimo sunkumus ir keliones, atvedė V. K. Jonyną į Druskininkus. Vėliau jau kasmet lankydamasis Lietuvoje su dukra Giedra ar kolegomis menininkais, dailininkas apsisprendė statyti namą-galeriją ir niekur kitur, o tik čia Druskininkuose, šalia senųjų Čiurlionių namų.

V. K. Jonyno galerija (arch. Algimantas Kančas) lankytojams duris atvėrė 1993 m. lapkričio 4 dieną. Dailininkas į Druskininkus sugrįždavo kiekvieną vasarą, čia dirbo ir gyveno beveik iki pat savo mirties. Pirmoji galerijos ekspozicija buvo parengta paties Vytauto Kazimiero Jonyno ir pasakojo apie jo gyvenimo kelionę, apie studijas ir surengtas parodas Paryžiuje, apie jo iniciatyva 1946 m. įkurtą Freiburgo dailės ir amatų mokyklą (École des Arts et Métiers), gyvenimo kelyje sutiktus žmones, Prancūzijoje ir Vokietijoje sukurtus meno kūrinius, kurie išsaugojo V. K. Jonyno vardą jų tautoms iliustruotuose literatūros kūriniuose: Prospero Mérimée „Lokys”, J. W. Goethe „Jaunojo Verterio kančios”, „Mainco apgulimas”.

Ilgiausiai V. K. Jonynas gyveno Niujorke, dėstė, kartu su Donaldu Shepardu įsteigė bažnytinio meno ir vitražų studiją. Jungtinėse Amerikos Valstijose bareljefais, skulptūromis, vitražais dailininkas apipavidalino per 100 visuomeninių pastatų. 1968 m. patyręs menininkas buvo pakviestas į Romą sukurti Šv. Petro bazilikos Lietuvių kankinių koplyčios (Mater Misericordiae) interjerą. V. K. Jonynas unikaliai vienijo tautinės kultūros palikimą ir moderniojo meno stilistiką, tobulai valdė įvairias meno technikas. Jis buvo vienas iš pirmųjų išeivijos dailininkų, šimtus savo kūrinių padovanojęs Lietuvos muziejams.

Paroda veiks: 2018 11 17–2019 03 15