.
2015    05    30

Vsevolodo Kovalevskij baigiamojo darbo „Dimensijos riba“ pristatymas NDG

artnews.lt

kovalevskij_NDG

Birželio 3 d., trečiadienį, 18 val., Nacionalinėje dailės galerijoje Vsevolodo Kovalevskij instaliacijos „Dimensijos ribos” pristatymas.

Instaliacija „Dimensijos ribos” – tai baigiamasis V. Kovalevskij magistro studijų darbas, kuriame autorius plėtoja šviesos kaip atminties atminties įsivaizduojamybės idėją. Šio kūrybinio sumanymo impulsas kilo iš pamatinių mechaninio vaizdo fiksavimo principų. Atvaizdas, kuris dažnai suvokiamas kaip bendriausias realybės patirties dokumentas, yra ne kas kita kaip šviesos dalelių-bangų įrašas, kuriame užfiksuotas ne objektas, bet objekto atspindėtų šviesos dalelių-bangų intensyvumas. Tad ne tik fiksuoto atvaizdo, bet ir visos vaizdinės realybės patirtis tėra šviesos intensyvumo bei vaizduotės patirtis, o vaizdas yra ne kas kita kaip praeityje vykusio šviesos ir objekto susidūrimo įvykis, kuris nuolat sklinda visomis įmanomomis kryptimis tirpdydamas konkrečios realybės kontūrus į begalinę laiko ir erdvės abstrakciją.

Specialiai Nacionalinės dailės galerijos erdvei pritaikytoje instaliacijoje „Dimensijos ribos“, lankytojams siūloma realybę patirti įvairiais šviesos intensyvumo laipsniais.

– Whats wrong with U ?

– I just dont know. Its bothering me.
– What is?
– The thing!
– What thing?
– U know the thing!
– I have absolutely no idea what U are talking about.
– For the matter of fact I have no idea too. But I feel it.
– What is it ?
– I dont know. I want to call it form, but that just pure bullshit, its something more.
– Is it like a object?
– No. its something more or maybe less. Thats the problem.
– Is it alive?
– In some matter it is. I think it is. Or maybe it is dead. I dont know.

 – Does it have a sound?
– Im not sure. It emits something that i cannot comprehend
– Are we still talking about the same thing.
– Yeah. But Im not sure that it is correct to call it a thing.
– Why not ?
– I dont know.
– So what do you know?
– That that is something I can not express.

Vsevolod Kovalevskij (g. 1988) nuo 2009 m. studijuoja Vilniaus dailės akademijoje Fotografijos ir medijos katedroje. Aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje: „Neatsakytasis Q“ Šiuolaikinio meno centras, Vilnius (2014), ” Life on Mars „, Londonas (2014), „Nuo sutemų iki aušros“ Šiuolaikinio meno centras, Vilnius (2013) ir kt. Jo kūrybai būdingos tiek biografinės ir socialinės kritikos temos, tačiau charakteringiausi eksperimentiniai darbai, kuriuose, pasitelkiant tik konkrečioms medijoms būdingas savybes, permąstomi erdvės ir laiko ryšiai. V. Kovalevskij naudoja įvairias raiškos priemones ir save traktuoja labiau kaip priemonę, kuri leidžia atskirti realybę nuo realaus.

Instaliaciją „Dimensijos ribos“ bus galima pamatyti iki birželio 21 d.

Projekto partneriai : Vilniaus dailės akademija, Nacionalinė dailės galerija

Iliustracijoje: Kadras iš instaliacijos „Dimensijos riba“.