.
2020    09    11

Vitos Opolskytės paroda „a bit (aklimatizacija)“galerijoje „Meno parkas“ Diuseldorfe

artnews.lt

Rugsėjo 18 d. (penktadienį) 19 val., galerijoje „Meno parkas“ (Dorotheenstrasse 22, Diuseldorfas) vyks tapytojos Vitos Opolskytės personalinės parodos „a bit (aklimatizacija)“ atidarymas.

 „a bit (aklimatizacija)“

2018 m. gegužės mėn. rezidavau Diuseldorfo meno ateljė. Viskas buvo suręsta taip – kad beliko tik kurti, mano atveju – tapyti. Tačiau net visa apimantis gyvenimo sąlygų ir kūrybinės aplinkos komfortas man nedavė ramybės, tad savo rezidavimo laikotarpį į(si)vardinau kaip „Aklimatizacija“.

Aplankęs Jet lag‘o efektas išbalansavo ne tik įprastinį mano bio-, ir apskritai, ritmą, rutiną, tačiau ir suformavo savęs bei šio naujojo pasaulio suvokimo konfjūzą. Mane pradėjo persekioti nepažinumo ir nepasitikėjimo jausmas viskam, kas mane supo. Nepasitikėjimas persidavė ir į mano kūrinius.

Nepasitikėjimas, nejaukumas, ar kitaip – nejaukos (das unheimliche) jausmas – dažnai aptinkama būsena mano kūriniuose. Karts nuo karto vis užklausiu savęs – iš ko kyla ši jausena? Kuri randasi nepaisydama mane supančio komforto, svetimos ar saugios ir pažįstamos namų aplinkos. Tai tarsi persekiojantis ir ramybės neduodantis kuždesys, jog viskas nėra taip, kaip kad atrodo. Arba, netikrumo jausmas – nesibaigianti „tarp“ būsena paskatinusi mane į kūrybą žvelgti kaip į „kitą“ teritoriją, o tapyba naudotis kaip strategija to „kito“ pasaulio sukūrimui paveiksle. Toks metodas leidžia atsiriboti nuo realybės, pamatyti bei parodyti ir kitiems (žiūrovams) to „kito“ – ar atvirkščiai – tikrojo – vidinio pasaulio egzistavimą.

Aklimatizacijos sąvoką vėliau pradėjau naudoti kaip metaforą būsenai, ištikusiai mane naujoje, nepažįstamoje vietoje ar kuomet susiduriu su nemalonia situacija. Ilgainiui ši sąvoka mano kūriniuose gilėjo apimdama ne tik psichologinius tačiau ir fizinius aspektus. Intymumas čia tapo pagrindine priemone vidinės būsenos atskleidimui. „Nuogas“ savęs bei savos aplinkos tyrinėjimas turinio plotmėje persikėlė ir į formą.

Šioje parodoje besiskleidžiantis kūrinių naratyvas tampa klausimu apie regimosios ir neregimosios realybės koegzistavimą, naujos aplinkos tyrimu, savo būsenos analize bei to, vis ramybės neduodančio nerimo vizualiniu bei patyriminiu įrodymu.

Vita Opolskytė

Vita Opolskytė (g. 1992 m.) – jaunosios kartos tapytoja, studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje ir Karel de Grote aukštojoje mokykloje Belgijoje. Konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finalininkė bei antrosios vietos nugalėtoja (2015 ir 2016 m.). Nuo 2014 m. aktyviai dalyvauja grupinėse parodose, meno projektuose, kūrybinėse dirbtuvėse Lietuvoje ir užsienyje. V. Opolskytė yra „The Rooster Gallery“ menininkė.

Parodą organizuoja: Galerija „Meno parkas“. Parodos partneris: „Gleixnerart“

Paroda yra galerijos „Meno parkas“ projekto „Jaunieji. Žalia sąmonė“ dalis. Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Parodą galerijoje Diuseldorfe galima bus aplankyti iki spalio 17 d.