.
2017    10    18

Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

Spalio 26 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas) atidaroma Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos muziejaus padalinio – Vito Luckaus fotografijos centro – kartu su Kauno pantomimos trupės įkūrėju Modriu Tenisonu ir Tatjana Luckiene-Aldag bei Kauno fotografijos galerija parengta Vito Luckaus paroda „Mimai“, skirta Kauno pantomimos trupės įkūrimo 50-mečiui paminėti.

Vitas Luckus (1943–1987) savita vizualia raiška 1968–1972 m. sugebėjo užfiksuoti teatro istorijos legendomis tapusio režisieriaus Modrio Tenisono (g. 1945, Ryga) ir jo įkurtos originalia plastine kalba išsiskiriančios eksperimentinės pantomimos trupės spektaklius, jų repeticijas, jauno teatralų kolektyvo gyvenimo akimirkas. „Mimų“ ciklas V. Luckaus kūryboje užima išskirtinę vietą, o fotografiniai eksperimentai yra laikomi vienais iš pirmųjų konceptualaus fotografinio meno projektais Lietuvos meninės fotografijos istorijoje. Šis skirtingų disciplinų, bet panašaus mąstymo menininkų bendros kūrybos etapas liudija neįtikėtinai laisvą to meto kultūrinį ir mentalinį proveržį Kaune.

Parodoje bus eksponuojami ne tik jau gerai žinomi V. Luckaus parodų darbai, saugomi Fotografijos muziejuje Šiauliuose, bet ir iš negatyvų, saugomų menininko archyve JAV, atspausdintos šios serijos fotografijos, padėsiančios perteikti tiek legendinės pantomimos trupės, tiek V. Luckaus savito požiūrio į šį kultūros reiškinį unikalumą.

V. Luckus apie šį fotografijų ciklą rašė: „Mimuose“ aš ieškojau formos, kurią galima ne piešti, o fotografuoti. Pantomima aš gyvenau. Nebuvo aktorių, režisieriaus, dailininko ir fotografo. Mes buvome lygūs ir kiekvienas atliko savo vaidmenį savaip.“

V. Luckaus fotografijas su M. Tenisono sukurtais spektakliais sieja tai, jog abu kūrėjai, maksimaliai išgryninę formą ir ją suvaldę, itin įtaigiai esmę geba pasakyti be žodžių. Abiem menininkams pagrindinė kūrybos tema – žmogus ir neišsemiama jo jausmų amplitudė.

M. Tenisonas, kalbėdamas apie trupę ir jos darbo principus, yra sakęs: „Visas kolektyvas – kaip vienas žmogus, kaip viena mintis iš scenos. […] Pradžia yra judesys. Žmogaus judesys, gamtoj judesys, vėjo, žmogaus akių judesys, rankų judesys. Minties judesys. Žmonių santykių judesys. […] Iš aplink matomo pasaulio, judesių kuriam spektaklį. Visų spektaklių pagrindinė mintis, objektas yra žmogus. Žmogus su savo problema, su savo sielos judesiu, su savo jausmų judesiais – kančia, laime. […] Bandom suregzt kalbą. Kalbą, kuri parodytų visą žmogaus grožį, emocinį plotį. Išreikšt mūsų pasaulį, pasaulėjautą. Jo centre – žmogus.“

Paroda Kauno fotografijos galerijoje veiks iki 2017 m. gruodžio 3 d.

Parodos organizatoriai: Vito Luckaus fotografijos centras, Fotografijos muziejus, Kauno fotografijos galerija, Tatjana Luckienė-Aldag, Modris Tenisonas.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Iliustracijoje: V. Luckus, Improvizuojant pantomima, 1971-1973 (1982)